perjantai 16. lokakuuta 2015

Harjaava hattivatti

Niin kärsivällinen ja maltillinen ihmisyksilö kuin olenkin, minulla meni tässä jokin aika sitten hermo. Ei siihen, että kissat ovat uudesta ruokavaliostaan ja Nupun tötteröttömyydestä innostuneina pitäneet hillittömiä moukutemmellyskisoja yön pikkutunneilla, vaan siihen, että lähes parikymmentä vuotta vanha sähköhammasharjani alkoi vedellä viimeisiään. Sitä oli ladattava harva se päivä, ja heti hammaskiilteelle päästyään kierrokset laskivat taas onnettomiin rat-tat-tat-lukemiin. Olin varma, että laiskuuteni johtaisi pian muhkeisiin karieskertymiin, joten sain vihdoin aikaiseksi lähteä hammasharjaostoksille ja löysinkin varsin erikoisen vonguttajan, joka väristää hampaistani irti jokaisen plakkihitusen ja houkuttelee kissat aina takuuvarmaksi harjausyleisöksi. Vain popcornit puuttuvat.


Ääni on ihan vetoava, mutta harjan ulkomuoto epäilyttää Nepponaadia.

Jujun tuomio: Tuoksuu piparmintulta ja kuulostaa sirkkeliltä.

Ei hätää, laitetta ei käytetty oikeasti beigen kissan paksujen poskien puunaamiseen!

Meillä hammashoito on ollut suuressa roolissa jo pitkään, sillä sen jälkeen, kun kissoilla vuosi sitten havaittiin hiukan hammaskiveä, olemme kuuranneet legot joka ikinen ilta. Tekipä Nuppu aikanaan aiheesta oman videopätkänkin, ja Jujulle hammaspesu on päivän paras hetki koulutussessioiden lisäksi. Se on sietänyt purukalustoa rapistelevat harjakset sillä verukkeella, että lystistä saa palkkioksi kananameja, mutta kun emo hankki uuden hammasharjan, Jujukin alkoi vaatia, että sen vanha harja vaihdettaisiin uuteen. Se oli minustakin hyvä ajatus, jotta kissapojan lääkärireissulla kiillotetut hampaat pysyisivät tuliterinä mahdollisimman pitkään.

 
Yäk, miten järsitty basillipesäke tuo vanha harja onkaan!
Levittelee vain pöpöjä suupielestä toiseen!

Eläinkaupassa oli vähintään yhtä erikoisia uutuuksia kuin ihmistenkin hammastuotevalikoimissa. Perinteistä pikku harjaa ei enää löytynyt, mutta minulle suositeltiin huomattavasti modernimpaa vaihtoehtoa: mikrokuituista sormiharjaa, joka sopisi oikein hyvin kissojen päivittäiseen suuhygieniaan. Kuulosti hyvältä, joten iskin roposeni tiskiin enkä malttanut odottaa, että pääsisin puunaamaan naukulaisten purukalustoa upouusin metodein.

 
Pakkaus teki heti meihin vaikutuksen: jos tämä harja sopii noutajille,
se sopii saletisti myös Jujun kaltaiselle lintukoirallekin.

Paketin avaamista seurasi kuitenkin hysteerinen naurukohtaus. Olin kuvitellut, että sieltä paljastuisi sorja ja ohut kangassuikula, jonka vetäisin virtaviivaisesti sormeni ympärille kuin sukelluspuvun tai Mustakaavun viitan (tosin tietty valkoisena). Niinpä yllätys oli valtava, kun ”harja” olikin säälittävä pikku tumppu! Kuin mikrokuidusta tehty kissojen pesukinnas tai hiiripadan uunista poistamiseen suunniteltu kattimattien patalappu.

 
Lintukoiraakin alkoi mietityttää, oliko kyseessä harja vai Hattivatti.
 
Olin varma, että tukehdun ja kuolen, eikä vesissä silmin ulvomista parantanut se, että mies kutsui kapinetta jäniksenkäpäläksi ja Juju odotti vakavana, että harjausoperaatio alkaisi. Kun sain hieman rauhoituttua, asensin tumpun oikeaan etusormeeni ja kiinnitin lenkin ohjeen mukaisesti keskisormeni ympärille. Hihitin koko ajan, mutta uusi hervottomuus iski, kun kostutin tumpun ja pursotin sen päälle hieman kanahammastahnaa. Näky oli yksinkertaisesti niin typerä, etten kestänyt:

 
Tämän täytyy olla pöljintä koskaan! :-D :-D :-D

Ajatelkaa, että jossain joku on käyttänyt työaikaa tällaisen suunnitteluun; varmistanut,
että muotoilu on hyvä, kiinnitysmekanismi toimii ja pinta on ihanan kuohkea!
 
Töllerö toi heti mieleeni tilanteen, jossa olisin onnistunut liiskaamaan sormeni vasaralla.
Hellä ja huolehtiva Nuppu-hoitsu tuli varmistamaan, että olihan tilanne lavastettu.

Täsmensin miehen ”jäniksenkäpälä"-vertausta ja osoitin, että uusi hammasharjamme
pystyisi naamioitumaan Jujun tassuksi niin hyvin, ettei poitsu itsekään huomaisi eroa.

Nuppu ei ollut tuotteen trendikkyydestä aivan vakuuttunut,
joten yritin esittää Hattivatin coolia puolta. Peace and love, Nuppu!

Okei, viesti selvä: Nupun hampaita pitää harjata pelkällä sormella ja unohtaa tumppu.

Kun sain taas pyyhittyä kyyneleet, hierottua vatsaani ja hengitettyä pari kertaa syvään, pääsin oikeasti testaamaan tumppua. Mies tosin opasti vierestä, että kannattaisi sipaista ihan vain hampaan reunasta, ettei Juju-parka tukehtuisi tölleröön, ja lupasin olla varovainen. Yllättävää kyllä harjaus sujui ennakkoluulojeni vastaisesti hyvin! Tunsin näppärästi, milloin osuin Jujun hampaisiin, eikä tarvinnut epäillä, tuliko puhdasta vai ei. Hattivatti siis osoitti meille irvailijoille todellisen mahtinsa!
 
Hattivatti ei ole sittenkään hullumpi kaveri vaan osaa hommansa ja hätistää
Haisulin Jujun kidasta joka ilta! Nupulle täytyy keksiä jokin muu puhdistautumisriitti.

Tai ehkä Nuppukin vielä lämpenee Hattivatille, kun näkee,
miten hienossa seurassa se yönsä viettää...

39 kommenttia:

  1. Hulvaton hattivatti! :D Kanatahnako se pitää haisulin loitolla vai vattinen itsessään? Teidän rakkaudet ei varmaan pure sormia? :D
    Meillä ei oo hampaita putsattu, pitäis varmaan opetella... Alfred tykkää pureskella nystyräistä muovipalloa, kutiseeko lie ikeniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä luulen, että se on tuo Hattivatin mikrokuitupinta, joka potkii Haisulia peffalle! :-D Nämä mössylit eivät onneksi pure koskaan - korkeintaan hellyysnakertavat niin kuin Nuppu tuossa kuvassa. <3 Meillä Nuppu välillä järsii purulelua, ja sillä olikin vähemmän hammaskiveä. Tai en tiedä, mistä johtuu mutta päätin tehdä parhaani, ettei sitä kertyisi, kun poistoa varten pitää rauhoittaa, ja onhan se vähän kurjaa ja tyyristäkin. Meillä harjauksen opettelu sujui helposti namipalojen avulla, eikä Nuppu edes tarvitse harjauksesta palkkiota vaan tykkää siitä muuten vain. :-D

      Poista
  2. Apua! Emme yhtään ihmettele, että meinasitte pökertyä nauruhepulista. Niin ja eikös tuo ole ihan liian isokin kissan pikku suukkuun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :-D Enpä muista, milloin viimeksi olisin yhtä pahaa hepulia saanut! Onhan tuo mötti ihan liian iso, mutta kun reunalla sutii, niin saa kyllä toimimaan. Jujulle tuo on oikeastaan parempi kuin perinteinen harja, mutta Nuppu taas on niin helppo hammashoidettava, että sillä normaali pikku harja on tuhat kertaa kätsympi. Aina mä menen lankaan ja ostan kaikkea pöhköä, mutta saatiin kyllä hyvät naurut!

      Poista
  3. Haaaaaaah! Tämä ei ole siis hammaspesuhenkäisy vaan epätoivoinen yritys vetää naurunsekaista henkeä. Ole hyvä ja merkitse vastaavien tekstien alkuun vastedes hihitysvaroitus. Aloin lukea suklaapala suussa ja pötkötysseurani katosi vähän äkkiä. Hetken päästä kuului empivä kurrr?, kun Peppi tarkisti, oliko iltapalan tarjoilukäsi toimintakuntoinen.

    Mutta kyllä täällä vaurioitta lukuelämyksestä selvittiin, mitä nyt tyyny on naurulaineista litimärkä...

    Kyllä kai ainakin ihmeellisessä Ameriikassa olisi Nupulle timanttiharja? Onko niitä nettikaupassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih, anteeksipyyntö Pepille, kun sillä lailla säikyttelin! :-D Mutta ihan mahtavaa, että sain tartutettua hepulin - olisi silti ollut reilua varoittaa. Mutta en oikein aina tiedä, milloin itseä huvittavat jutut ovat muistakin hupaisia ja tarvitaan naurulainevaroitus! :-D Onneksi ei mennyt suklaat sentään väärään kurkkuun ja henkikin kulkee! Mä olin eilen varma, että hullusti käy, koska sen verran holtitonta meno oli - ja tänäänkin on hupia vielä riittänyt.

      Täytyypä tutkia nettiä ja etsiä Nupulle jotain oikeasti tyylikästä harjauskalustoa. Timanteille se ei takuulla sanoisi ”ei” vaan ”nau”. <3

      Poista
    2. Kiitos. Ei huolta. Lähetettyäni kommentin minua alkoi vähän huolestuttaa, syyllistinkö tahattomasti, vaikka luotinkin, että ymmärtäisit y s k ä n ... Noin helposti se syyllisyys änkeää hyviinkin hetkiin!

      Ja peittorosvo Pepille on ihan oikein saada välillä tassut alleen. Siitä on tullut varsinainen häirikkö viime aikoina. Onko niitä mörköharjoja jossain?

      Poista
    3. Ei syytä huoleen, nauratussyyllistämiset otan oikein mielelläni vastaan! :-D Blogin nimihän on vähän kuin varoitus itsessään. Kurjaa sen sijaan olisi, jos ei ikinä yhdenkään lukijan suupieli nytkähtäisi. Sitten olisi aika pakata tumput pussiin ja aloitella uusi harrastus. 8-) Vaikka postimerkkeily.

      Vai on Peppi oikea peittorohmu! =) Meillä katinryökäleet ovat aloittaneet oikeasti jonkin aamuteutaroinnin, sillä joka aamu viimeistään kuudelta herään hirmuiseen töminään ja inahteluun. Mutta aika nopsasti pikkuiset saivat kaiken anteeksi, kun Nuppu mönki tänäänkin peiton alle kehräämään ja Juju käpertyi mun rintakehälle nukkumaan. <3 Jos jostain löytyy mörköharja (joka saattaa sekin aiheuttaa melkoisen nauruhepulin), niin itselleni haluan nuuskamuikkusharjan! :)

      Poista
  4. Buahhaha, mikä valetassukka! Kerrassaan naurettavan näköinen kapistus, mutta loppuakohti myyntipuheet parani niin, että voisin jopa harkita kokeilua. Meidän Bélalla on hammasongelmaa, mutta ei anna pestä vaikka muuten on niin tosi helppo käsitellä ja hellä kisu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin pöljä lappunen! :-D Mutta niin vain onnistui sillä eilenkin harjailut. Ehkä tuota konstia voisi kokeilla ihan vain leikkaamalla pala jostain sopivasta kankaasta. Voihan se olla, että joillekin kissoille kangas tuntuu kivemmalta kuin harjakset - ja se pointtihan tuossa on, että tosiaan tuntee, milloin harjaa oikeasta kohdasta. Mutta mä kyllä haluaisin jonkin XS-koon tuosta tumpusta, kun tuntui niin jättimäiseltä bernhardilaiskoolta. =)

      Poista
  5. Meillä oli joskus tuollainen tuppo. Tai ei just tuollainen, vaan jonkun toisen valmistajan, joka kyllä oli tyköistuva ainakin mun sormiin (johon tosin ei paljon tarvita, mulla on erittäin epänaiselliset kädet...). Figon suurhammasongelmissa se hetken aikaa jopa auttoi. Inhottavahan se oli käyttää, mutta miellyttävää hampaanpuhdistustapaa en vielä ole kissoille keksinyt, ja nykyäänhän talouden kissoista vain toisella yleensä on hampaita.

    Minä itse taas en käytä sähköhammasharjoja juuri siksi, etten siedä sitä tärinää ja meteliä päässäni! Kuulostaa riittävän ärsyttävältä sivusta kuunneltunakin.

    Onnea haisulin hävitykseen kumminkin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempistä! :) Me yritetään häätää kaikki Haisulit ja hammaspeikot. Mulle tulee helposti reikiä, joten olen todennut, että sähköhammasharja putsaa hampaat oikeasti paremmin kuin manuaalinen perussuti. Olen niin kärsimätön siinäkin hommassa... Tuo uusi harja on oikeasti paljon miedompi kuin se vanha, ja äänikin on oikeasti hillittyä sirinää - vähän kuin jokin hienostunut hammaslääkärin pikkupora. Ääni itsessään on niin kliininen ja pätevä, että luulen hampaiden puhdistuvan jo siitä. Tärinä myös on sellainen, ettei se tunnu koko päässä tai kutita nenää - tosin alussa ikeniä kutitti tosi paljon, mutta siihen tottui eikä nyt tunnu enää ollenkaan. Joten ihan ok kapine.

      Meidän katit ovat kyllä siitä hassuja, että ne tykkäävät hammaspesusta ja kerjäävät sitä. Olisi tosi iso pettymys, jos mentäisiin nukkumaan ilman hampupesua! =)

      Poista
  6. Sirkkeli hammasharjana.. Hattivatti hammasharjana.. Meillä käytetään tavan kaupasta emännän ostamia taaperolapsosten harjoja (suosittelemme Nuppua kokeilemaan nätillä vaihtoehdolla) ja onneksemme emäntä ei muista harjata kuin kerran viikossa meiltä :D - Pepsi ja Max

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kans pestään hampaat kerran viikossa, mutta en oo löytänyt sopivaa harjaa niin topzeilla on menty. Taaperoharja, hmm? Ehkäpä!

      Poista
    2. Hyvä idea! En olekaan tajunnut katsoa taapero-osaston antimia. Löytyisiköhän sieltä jotain ihanaa prinsessapinkkiä unelmaa Nuppuselle? <3 Täytyy tsekata.

      Ja tosiaan Topzitkinhan sopivat samaan homaan! Mahtavia Pirkka-niksejä teillä! :-D

      Poista
    3. Taaperoharja oli meillä liian iso kissan suuhun, mutta räggärit kyllä on isompia. Vaunutikku oli lopultakin paras. Tosin sen Dentisept-aineen kanssa se ei toimi, koska Dentisept on niin tahmeaa.
      (Mennyt aikamuoto siksi, että Figolla ei enää ole hampaita pestäväksi ja Frieden hampaita ei voi pestä, kun se stressaa niin että että ilmeisesti sairastuu.)

      Poista
    4. Täytyy käydä joka tapauksessa katsomassa niitä taaperoharjoja! :-D Olisi niin hauskaa löytää Nupulle vaikkapa Niisku-neiti-harja. (Taas on mulla prioriteetit kohdillaan, huoh...)

      Voi hampaatonta Figoa ja stressailevaa Friedeä! :-/ Ei ole tosiaankaan aina ihan yksinkertaista kissojen hoitaminen!

      Poista
    5. Niitä muuten on kaikenlaisina prinsessa-kuoseina :D Ja vaaleanpunaisena ainakin. Löytynee Nupulle sopiva.
      Mahtavaa muuten, että teillä on kissat, joiden hampaiden harjaus on toivottu juttu! Blogin nimi ei taidakaan olla ihan tuulesta temmattu! Hassut ♥

      Poista
    6. Oi, en malta odottaa, että pääsen harjakaupoille valkkaamaan sitä ihaninta harjaa! :-D Ja blogin nimille on ehdottomasti totuuspohjaa... ;o)

      Poista
  7. Kyllä pieni naurunpyrskähdys pääsi suustani, kun hattivatti paljastui paketista. Hyvä, että osoittautui kuitenkin kelpo putsariksi. Kyllähän tuollaisen kanssa ainakin tuntee hyvin milloin osuu hampaaseen. Meilläkin aloitettiin Pöpön hampaiden harjaus viime viikolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ymmärrä, kuka muka onnistuisi ottamaan tuon ”harjan” pyrskimättä käyttöön! :-D Toivottavasti Pöpökin tykkää hammaspesuista tai ainakin sietää niitä, niin pysyy hymy raikkaana!

      Poista
    2. Pöpö rakastaa sitä tahnaa, joten pelkkää kehruuta alusta loppuun on ollut tähän asti :D

      Poista
    3. Se taitaa olla aika herkullista töhnää, kun meilläkin molemmat lipovat aina tyytyväisinä huuliaan harjauksen jälkeen. :)

      Poista
  8. Ahhhahahh :'D Mahtaiskohan tuo toimia sellaisella kissalla, jonka hampaita ei ole muutoin vielä pesty, vai mahtaisko siinä hommassa lähteä pala tumppua ja pahimmassa tapauksessa myös pala hammashuoltajan sormea... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä mitään kovin hurjaa tiikeriä lähtisi tumpun kanssa jahtaamaan! :-D Räggäri sen sijaan on ihan hyvä kohde, kun pahin mitä voi tapahtua on iso yäk yäk -pudistelu. :)

      Poista
  9. Heh, hauska hattivatti! Mä en ole löytänyt vielä oikeasti hyvää hammaspesuharjaa. Meidän sormiharjat on olleet ihan avuttomia, tuo pieni kissanharja taas ihan liian pieni ja ne pyöreäpäiset kissanharjat todella huonon muotoisia. Nyt meillä on käytössä vauvoille tarkoitetut ensiharjat jotka ovat toistaiseksi parhaimmat mutta nekin kyllä saisivat olla vähän sirommat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole tätä ennen edes kokeillut muita harjoja kuin tuota pientä sormiharjaa, joka on Nupulle oikein näppärä (mikä tahansa olisi, koska se on niin idyllinen hammaspesukissa), mutta täytyykin suunnata seuraavaksi vauvaosastolle. Kerta se on ensimmäinenkin. :-D

      Poista
  10. Meiltä löytyy myös tuollainen hattivatti, mutta se on lojunut avaamattomana kaapissa. Täytyykin vaihtaa se käyttöön, jos se on noin hauskaa puuhaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti säästää hattivatti jonkin plääh-päivän iltaan, jolloin nauruterapia on erityisen tarpeellista! :-D

      Poista
  11. :D::D Voi ei minkä näköinen kapistus tuo oikein on, en voinut olla hymisemättä tätä juttua lukiessa. Ruffe varmaan söisi mun sormen jos tuommoisen pukisin herkkutahnan kanssa sormeeni ja tunkisin sen Ruffen suuhun se kun tykkää siitä tahnasta ihan älyttömästi. Rufus ei myöskään osaa ottaa herkkuja nätisti vaan puree sormet siinä hotkiessa.. Pieni possu :D Pitäisi kyllä alkaa taas harjaamaan poikien hampaita..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin maailman pöhlöin keksintö?! :-D Jujukin on samanlainen hammaspossu kuin Ruffe, mutta yllättävän hyvin pitää torahampaansa kurissa, kun niitä harjataan. Onneksi meillä harjaaminen ei ole mun muistin tai viitseliäisyyden varassa, vaan Juju pitää huolen siitä, että rutiini toistuu joka ilta.

      Poista
  12. Vastaukset
    1. Olepa hyvä! :-D Onneksi jäit vielä haamuilemaan! ;)

      Poista
  13. Tuo keksintö on varmasti kiertänyt Leijonan Luolan kautta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain on viisaita päitä yhteen lyöty - ja sitten mä vielä ostan ko. tuotteen. :-D Näin se talous saadaan kasvuun!

      Poista
  14. No jooas on hassun näköinen "hammasharja"! Näyttää tosiaan harvinaisen kömpelöltä, mutta hyvä jos toimii! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan höntti tuppo! :-D Me päädyttiin sitten lopulta vaihtamaan takaisin vanhaan harjaan, kun Juju ei sittenkään oikein tykkää Hattivatista. Täytyy käydä ostamassa sille jokin taaperoharja, joista tuolla aiemmin vinkkailtiin. :)

      Poista
  15. Mun poskiin rupesi sattumaan, kun nauroin niin paljon! :D Aikamoinen kapistus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että sait poskijumppaa! :-D Se on tosi tehokasta!

      Poista