sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Kissa kuin kukkakaali

Tämän postauksen aiheena on pupujen ruoka. Toisin kuin nopsasti saattaisi ajatella, en aio kertoa Nupun ja Jujun lihapainotteisesta ruokaympyrästä, vaikka ostaa päräytin niille eilen ekstrasuuren satsin rypsipossua. Päivän polttavana teemana on kasvissyönti, johon mieheni siirtyi jo kesällä ja jota kohti minäkin taaperran parhaani mukaan. Nyhtökaurat, härkikset, pavut ja herneenversot maittavat minulle erinomaisesti, mutta on pakko tunnustaa, etteivät esimerkiksi sienet, tofu, kaali tai nauris saa makunystyjäni villiintymään. Vaikka aivot sanovat, että kyseisiä herkkuja nauttimalla eläisin pidemmän ja terveemmän elämän, ei kuola ala valua millään ilveellä.
 
No mutta Nuppu! Ei ruoalle saa nyrpistellä. Ei edes emon ruoalle.

Minun on nolouttani tunnustettava, etten millään edes muista kaikkien vihannesten nimiä. Sekoitan esimerkiksi kaksi iki-inhokkiani, kukkakaalin ja parsakaalin. Ne ovat erityisen vastenmielisiä luttanoiksi liotettuina, mutta rapsahtavan raakoina varsinkin parsakaali saattaa löytää reitin vatsalaukkuuni. Jotta muistaisin, mikä on parsakaalia ja mikä kukkakaalia, mies keksi minulle oivan muistisäännön: kukkakaali on se Jujun värinen vihannes. Niinpä olemme viime aikoina kutsuneet Jujua kukkakaalipojaksi, jotta pystyisin uskottavasti tunnistamaan lautasellani ei-niin-kutsuvasti lekottelevat terveyspommit.


 
Jos ällöke on vihreä, se ei ole kukkakaali vaan parsakaali.
 
Kun sävy mätsää Jujun kanssa, kyseessä on kukkakaali!

Nuppu tunsi olonsa hieman ulkopuoliseksi suuressa vihanneskeskustelussa, kunnes flunssaa poteva kasvissyöjäystäväni kertoi minulle jännittävän uutisen. Hän paranteli oloaan vihanneksilla, jotka oli nimetty suloisen kissaneitomme mukaan:
 
Nuppu on mielissään mutta odottelee vielä
Findusilta korvauksia ja kutsua mainoskuvauksiin.
Tähän loppuun myös sellainen kiinnostava huomio, että jos Nuppu olisi ruotsalainen, sen nimi olisi ilmeisesti Bukett!
 
Emohan murjaisi vitsin!
Kuinka moni teistä lukijoista on maistellut Nuppu-vihanneksia? Ja saako hempeä nimi kukka- ja parsakaalit maistumaan edes hivenen paremmilta?

32 kommenttia:

  1. Emäntä voisi tykätä Nuppu-vihanneksista; pitääpä vihjaista ;) Just sillä oli äsken lautasella tuota vihreää kaalia ja kaiken se söi (samoin kun muun lautasella olevan ei-vihannesruoan) - Pepsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihailtavan reipas ja terveystietoinen emo teillä, kun ei ajeluta parsoja ympäri lautasta! T. Nuppu-vihannes

      Poista
  2. En ole kuullutkaan, vaikka ostan harvoin lihaa ja herkkuresepti on kookosmaidolla ja chilillä höystetty suppilovahverosoppa! Mutta ajatus kissamussusta lautasella päivänä, jona Ninnin häntä kärsi kavioni alla, melkein nyyhkytyttää. Ovat meillä kaikki sentään kunnossa ja kavereita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulenpa, että mullekin maittaisi tuo suppilovahverosoppa, sillä kookosmaito ja chili ovat suuria suosikkeja! Slurps! :-P Mutta voi ei, mikä äksidentti Ninnin hännän kanssa! :-o Onneksi selvisitte säikähdyksellä. Muussaaminen ei ole kivaa! Tästä perspektiivistä Nuppu-vihannekset kuulostavat aika hurjilta!

      Poista
  3. Meillä juuri nuo kaksi kaalia ovat suosittuja ja nuppukasvikset gratinoituna ovat mitä parhaimpia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä tapauksessa meidänkin täytyy ehkä kokeilla! :) Nuppu saa istuskella sivupöydällä ja tarkkailla, kuinka sen nimikkokasvikset gratinoituvat.

      Poista
  4. Onneksi Nuppu on Nuppu, eikä Bukett;)
    Vihannekset menee mammalle hyvin, paitsi sieni on inhokki. Oon välillä laiskuuttani vähän lihaakin syönyt, mutta en punaista. Nyt töissä meen kasvisruuaalla ja se on kyllä ihanaa! Nipsu syö joskus paprikaa ja Jesse tykkää myskikurpitsakeitosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohoh, meillä Juju ja Bukett - ei kun Nuppu - eivät suostu muuta kuin nuuskimaan kasviksia. :) Mä en ole syönyt punaista lihaa ikuisuuksiin ja kotioloissa olen täysin vege, mutta välillä olen töissä livennyt kanaan, jos vaihtoehtona on kasvispuolella ollut esimerkiksi sienirisotto. Brr.

      Poista
    2. Ettei olisi rouva Hyacinth Buckett?

      Poista
    3. No sama kävi mielessä! ;) Ja juurikin "bukei" eikä "baket"! <3

      Poista
  5. Nuppu-vihannekset :-D Nyt äkkiä yhteyttä Findusiin niin saatte nuo korvausasiat kuntoon :D Jotkut vihannekset on vähän vähemmän makunystyröitä hiveleviä (kukkakaali...), mutta parsakaali menee kyllä, parhaiten wok-vihannesseoksessa. Kasvissyöjäksi musta ei kyllä olisi, tykkään lihasta. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy pirautella sinne Findusin päähän, että missäs meidän korvaukset viipyvät. Ja Nuppu otattaisi mielellään itsestään kuvat pussukan kylkeen. :-D

      Mä en ole koskaan oikein tykännyt lihasta, joten siinä mielessä kasvissyönti sopii mulle paremmin kuin hyvin, mutta ongelmaksi tulee välillä yleismaailmallinen nirsoilu, jota yritän kyllä hillitä ja hallita. Mutta jos työpaikkaruokalan vaihtoehdot ovat maapähkinäkookoslimekanasörsseli tai jokin sienikukkakaalimössö, niin valitettavasti sortumista tapahtuu. :-I

      Poista
  6. Kukka- tai parsakaali eivät kyllä ole mitään erityislempiruokia. Tämän hetkinen suosikki on bataatti ja sitä tuleekin aina välillä paistettua uunissa.

    Heh, Nuppu on kyllä huomattavasti sointuisampi nimivalinta kuin ruotsalainen versio Bukett :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataatti on kyllä hyvää, vaikka kerran sain melkein jännetuppitulehduksen, kun raastoin sitä niin raivokkaasti kasvispihveihin, jotka eivät oikein lopulta edes pysyneet koossa...

      Kieltämättä Nuppu on enemmän Nupun kuin Bukettin näköinen. :-D Kun Nuppua kutsuu, niin suun pitää olla luontaisesti vähän pyöreänä. Se tuntuu oikealta. :-D

      Poista
  7. Ei ole tullut Nuppu-vihanneksia eteen kaupoissa mutta nyt kun tietää niin pitäähän niitä testata :)
    Muuten kyllä pysyn lihapainotteisessa ruoassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mäkin aion vähintään käydä Nuppu-vihanneksia ihastelemassa kaupan pakastelaarissa. :) Toivottavasti ne maistuvat yhtä maukkailta kuin tuo meidän Huppana. (Olen pusuttanut, niin siksi tiedän, miten herkullinen se on.)

      Poista
  8. Mainio muistisääntö! Itsekin olen yrittänyt tänä syksynä laittaa vähän enemmän rehuja lautaselle. Pöpö tykkää kovasti haistella erilaisia juureksia ja vihanneksia. Ja kerran kun selkäni hetkeksi käänsin, oli herra jo nuolemassa kaalia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassu Pöpö! :)) Kukkakaalipoikakin nuuhkii kiinnostuneena kaikenlaista, mutta ei millään uskalla maistella mitään niin epäilyttävää kuin kaali. Bukett ei edes nuuski,vaan naukuu EVVK. :)

      Poista
  9. Kukkakaali menee, mutta ei parsakaali. Sieniä söisin mielelläni, mutta olen niille allerginen. Vegeä minusta ei kyllä saa, kala on ehdoton lemppari, mutta punaista lihaa ei lautasella näy kuin hyvin harvoin. Silloinkin yleensä kissoille hankittua rypsipossua :)
    Olga: mä tykkään herneistä! Palkoja pitää päästä nuuhkuttamaan ja täppäilemään, herneet on mitä parhaimpia peippailuleluja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on kyllä niin päin, että parsakaali kirii vähän edelle - vaikka kukkakaalipojan ansiosta olen kiintyneempi kukkikseen. ;)
      Herneet ovat meilläkin koko porukan suursuosikkeja! (Juu, ruoalla on leikitty! :-D)

      Poista
  10. Sun ois pitäny pakata mukaan Göteborgista muutama paketti Sk*nkaa (vai miten se meni)..! :D en oo ennen kyllä noihin Bukettin nimikkovihanneksiin törmännyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, munhan ois pitänyt yhdistää tähän postaukseen kuvat nallekorv-makkarasta (vieläkin järkyttää!) ja siitä sk*nkasta! :-D No, matskut ovat tallessa seuraavaa vegepostausta varten. ;) Bukett on kyllä niin ylpeä nimikkovihanneksistaan. ;)

      Poista
  11. Mulla meni nuput ostolistalle heti, mä olen kaikkiruokainen sekaani. Raaakastan vihanneksi kukkakaalista parsakaaliin ja artisokasta sieniin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa ihanaa, jos mäkin olisin edes vähän vähemmän nirso. Yritän siedättyä sienille ja kaaleille, mutta tuskin niistä koskaan mun suurherkkuja tulee...

      Poista
  12. Minäkin nirppaan kasvisten suhteen ainakin kukkakaalin ja parsakaalin. Se hajukin mikä niistä keitettynä tulee on jotain kamalaa :I Joskus yritin syödä keitettynä, höyrytettynä, raakana ja smoothiessa mutta ei.. Ei niistä herkkua tullut vaikka mitä teki :D Muutenkin kasvikset ja epämääräinen vegeruoka on vähän kummaa. Minä tahdon lihaa ja jätän pupunruuat suosiolla pupuille! Salaattinikin koostuu aina pelkästä kurkusta ja tomaatista :D Enkä muutenkaan ymmärrä sitä että miksi pitää syödä semmoista mistä ei tykkää, syöminen on kivaa niin kauan kuin ruoka on hyvää ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, nauroin ääneen tälle kommentille! :-D Ihanan sinnikkäästi yritit vetää parsakaalia ja kukkista! :-D Mutta ymmärrän täysin lopputuleman.

      Mä olen tainnut olla aina vähän hankala ruokailun suhteen, eikä kukaan oikein tajua mua, kun tahtoisin sellaisen Jali ja suklaatehdas -kirjasta tutun pillerin, joka olisi kolmen lajin ateria. Ei tarvitsisi kokata tai syödä, vain nielaista vain se pilleri, ja sitten taas jaksaisi tehdä jotain muuta kivempaa.

      Hauska juttu muuten: tänään oli työpaikkaruokalassa vaihtoehtoina tandoorikukkakaali ja uunimakkara. En lipsunut, ja kyllä se kukkis maustettuna upposi. Mutta nyt on taas nälkä. Ei ole aina helppoa tämä vegeily. :-I

      Poista
  13. Mulle tulee liha mieleen enää vain poikkeuspoikkeustapauksissa kuten leikkauksesta toipuessa. Jos podi silloin haluaa lihaa, annan sille, vaikka onkin epäeettistä. Mulla on kasvissyönti nimittäin eniten eettinen projekti, joskin olen aina tykännyt kasviksista enemmän kuin muusta tarjonnasta. Muistan, että jo pentuna ajattelin että isona syön vain vihanneksia ja hedelmiä :) No, ei se ihan niin käynyt mutta oon kai mä nyt kymmenisen vuotta ollut jo kasvislinjalla.

    Voimaa kasvishommien kans ponnisteluun! :-)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kyllä ponnistelu varmasti kannattaa. Mullakin on tähän ylimpänä eettiset syyt - ja koska en ole ikinä ollut mikään lihan ystävä, ongelmaksi ei tule se, että kaipaisin lihaa. Pahinta on se, että pitäisi jotenkin olla tosi reipas ja innovatiivinen ruoanlaittaja, jotta jaksaisi koko ajan tehdä maistuvaa ja monipuolista ruokaa. Onneksi nykyisin on koko ajan enemmän vaihtoehtoja ja hyviä vegeruokapaikkojakin, jos haluaa herkutella ulkona.

      Poista
  14. Kasvikset on hyviä :) Kukkakaalista tulee hyvää sosekeittoa, parsakaali on hyvää useissa muodoissa ja sienet ne vasta hyviä onkin! Tosin minä käytän maitotuotteita, joka vaikuttaa asiaan. Juustolla saa ihmeitä aikaan monissa ruoissa.

    Kyllä kasvisruoalla hengissä pysyy, minäkin olen syönyt viimeisen liharuokani 2005, enkä ole osoittanut merkkejä hupenemisesta. Tsemppiä, kyllä se hyvin onnistuu teilläkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! :))) Tämä asia on itselleni tärkeä, joten siksi jaksan tsempata. Kyllä mäkin syön maitotuotteita - ajattelin, että on parempi edetä oikealta tuntuvaan suuntaan askeleittain kuin tosi radikaalisti. Paremmat onnistumisen mahdollisuudet. Kyllä mäkin ihan kiltisti yleensä vihannekseni syön, mutta voisi ehkä vielä opetella käyttämään niitä makoisammin.

      Poista
    2. Sain virikkeitä tästä sun jutusta ja ostin kukkakaalta ;) Soppaa tulee siitä jonakin päivänä.

      Poista
    3. Kiva, että me saatiin vesi herahtamaan kielelle sen verran, että kukkakaalikeitto melkein jo porisee padassa! :-D

      Poista