lauantai 19. joulukuuta 2015

Operaatio Punakuono

Jos jouluna ei ole lunta, voiko joulupukki tullakaan? Kyseinen rallatus raikaa jo täysillä tuskanhikeä tihkuvissa ostoskeskuksissa, vaikka kaikki tietävät, ettei rapainen maa ole ennenkään punanuttua pidätellyt. Petterihän osaa vetää kärryjä siinä missä rekeäkin. Mutta mitä jos Petterille olisikin sattumalta tullut tänä vuonna jokin este eikä se pääsisikään kärryhommiin?

Hyvä on, tunnustetaan: Nuppu söi äsken Petterin.
Hyvältä maistui! Kukas nyt voi nenällään valon tuoda pimeään?

Vaikka Nuppu popsi kaikkien rakastaman lellikkiporon, se ei tarkoittanut mitään pahaa. Kissaneitimme ei edes tiedä, kuka Petteri oli tai mihin sitä olisi tarvittu. Joulukollihan ei tunnetusti poron pulkassa löhnötä vaan taittaa matkaa loskan tai kaatosateen läpi turkki elmukelmutettuna ja kantaa köyryselässään säkkiä, joka on täynnä iki-ihania lahjoja. Ne taas annetaan hyväkäytöksisille kissoille, jotka eivät sikapossuhotki ruokaansa niin vauhdikkaasti, että ateria pulahtaa seuraavassa hetkessä valkoiselle matolle.

Ei vaiskaan, Juitsi! Ahmattibyökkäys on käynyt joskus ihan jokaiselle kissille.
Jopa joulukollille itselleen. Vahingosta ei siis miinusteta paketteja.

Syy miksi Nöppö Nöperssön söi Petteri Petterssonin on loppujen lopuksi terveydellinen, ja siitä saa syyttää minua. Vaikka ehdin jo toivoa, ettei Nupun tassuun olisikaan tulossa tulehdusta, jouduin pettymään karvaasti. Koska kortisonia ei tulehdusriskin takia enää haluta ihan ensimmäiseksi Nupulle määrätä, lääkäri kirjoitti meille resepetin Atopica-nimiseen lääkkeeseen. Mutta mitä tapahtui, kun ruiskautin iltaruoan yhteydessä uuden, mauttomana mainostetun nesteen pikkuisen ensipupuni kurkkuun? Nuppu oli saada slaagin ja suihkutti litkun naamalleni kuin paraskin painepesuri. Riensin kauhuissani kasvojani elvyttämään, ja mies siivosi Nupun perässä kuolavanoja ja töni Jujua syrjemmäs.

Lähes yhtä epäonnisesti sujui seuraavana iltana lääkkeen sekoittaminen ruokaan. Nuppu-raasu siirteli haisumuonaa nenällään ja nuolaisi sitä surkeana pari kertaa. Ainoa lopputulos oli, että näin seuraavana yönä unta, jossa olin Disneylandin vuoristoradassa ja poliisit löysivät repustani myrkytetyn reissumiesleivän.

Tätä poroseosta ei ollut onneksi saastutettu millään hämäräperäisillä liemillä.

Viikko jatkui yhä ikävämmissä merkeissä, sillä sain eläinlääkäriklinikalta ristiriitaisia tietoja ja lamaannuin lopulta täysin. Lääkäri suositteli Nupulle eliminaatiodieettiä, jotta saisimme selville, onko sillä herkkyyksiä myös ruoka-aineille. Kun pyysin ruokavalion suunnitteluun apua klinikan hoitajilta, sain vain käsien levittelyä: heidän kaikissa ruoissaan on kuulemma varastopunkkia, mutta minun ei missään nimessä kannattaisi läträtä raakojen ruokien kanssa. Jaa, eikö Nuppu siis voi syödä enää ollenkaan?!

Juju meni piiloon, jotta emo ei keksisi laittaa sitäkin dieetille.

Onneksi sain kuitenkin apua Viiruvarpailta ja Nupun kasvattajalta, ja nyt meillä on käynnistymässä operaatio Petteri Punakuono. Aion kuin aionkin järjestää Nupulle eliminaatiodieetin, ja sen kuuluisi syödä kuuden seuraavan viikon ajan vain yhtä lihaa, jota se ei ole aiemmin maistanut. Koska poroa oli helposti saatavilla, päätin aloittaa sillä. Samalla toivoin, että kyseinen sorkkasankari loihtisi meille joulutunnelmaa, joka on lämpöennätyssäiden ja Nepponenän sairastelun takia hieman kateissa.

Helinää, helskettä, kutinaa ruisketta joulussa hupsuuujen....

Täysin en ole vielä jouluvanttuitani takkaan viskannut, vaan eliminaatiodieetin lisäksi viritteillä on myös muita projekteja. Aiomme vaihtaa kaikki pyykinpesuaineet allergiaystävällisiksi, ja jos pakkasta tulisi himpunkaan verran, kiikuttaisin matot, raapimapuun ja vuodevaatteet tuuletusparvekkeelle. Oivalsin nimittäin tämän blogin arkistoja tutkiessani, että aina kun Nupun tassu on alkanut oireilla, meille on tullut lähiaikoina jokin uusi tekstiili – esimerkiksi matto tai kiipeilypuu. Niissä on varmasti kemikaaleja, jotka saattavat ärsyttää Nupun herkkiä anturoita.

 
Tämä teoria selittäisi, miksi punoitus tulee aina juuri etutassujen varpaisiin.
Kuvassa ballerina ojentaa ihanan pinkkiä takatossukkaansa.

Nuppua odottaa apteekissa myös resepti kapselimuotoiseen Atopicaan, mutta en uskalla aloittaa kuuria ennen joulua, jos siitä tuleekin ikäviä sivuvaikutuksia. Toivoisin myös, että tassu voitaisiin saada hallintaan pehmeämmillä keinoilla – tuuletuksella, puhtaudella, hajuttomilla pesuaineilla ja ruokavaliolla. Ainoa joululahjatoiveeni onkin, että oma kultainen Nuppumme saisi elää ilman kutinoita ja töttää.

Hei, pieni jouluenkeli! Voisitkohan hipaista parantavasti Nupun oikeaa etutöppöstä?

Nuppu silitti toiveikkaasti enkeliä, mutta Juippa mokoma kurkkasi sen hameen alle!

Joulupukkia odottaville lukijoillemme voin onneksi vannottaa, että reki tai kärryt kyllä saapuvat aattona, vaikka Petteri popsittiin parempiin suihin. Sen tilalle jouluremmiin on nimittäin jo palkattu uusi punanenä:


Juju, et kai vain aio syödä heti sijaista?!


***Lisäys: eipä taida meidän Petteri-dieettikään onnistua. :-( Tajusin juuri kaupoissa tungeksittuani, ettei raakaa, luutonta poron lihaa saa yhtään mistään. Takaisin lähtötilanteeseen siis. Yritän hengittää syvään.***

34 kommenttia:

 1. Voi ei Nuppua. :( On tuo niin kurja tilanne! Toivottavasti tassu rauhoittuu ilman lääkkeitä ja saatte viettää joulua rauhassa ilman stressiä. Paljon rapsutuksia Nupulle! <3 Kyllä se siitä taas! Onneksi Nuppu on kiltti potilas. Asia oli vakava ja kurja, mutta vähän tirskahdin Nuppu-painepesurille. :D Hups. Jacksonillä oli silloin aluksi nestemäinen ab-kuuri ja voi sitä räkimisen ja kuolan määrää. Säikähdettiin kyllä hieman. Vaihdettiin se nopeasti tablettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä ollut kieltämättä aika masentavaa, mutta periksi ei anneta. Toivon tosiaan, että saisimme joulun edes olla suht koht normaalisti. Kyllä muakin jälkikäteen se meidän eka Atopica-kriisi nauratti. Kissat osaavat tehdä erittäin selväksi, jos jokin litku ei maistu. :-D

   Poista
 2. Voi pikku Nuppu ressu. Toivotaan, että nuo uudet keinot auttavat ja Nuppu saa taas terveet varpulaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan, että pienet pinkit anturat ovat pian taas priimakunnossa. <3

   Poista
 3. No voi poro tuota Nuppu-ressukan riesaa :( pidän peukkuja ja varpaita, että pysyvä ratkaisu löytyisi pian. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kunpa poron sorkissa olisi jotain tassunparannusuutetta, kun niissä on ilmeisesti kaikkea muutakin maagista. :)

   Poista
 4. Voi Nuppua! Toivotaan totisesti että terveyttä piisaa ja lääke ja dieetti auttaa. Minä luulen että Friedellä se Atopica olisi auttanut, jos sitä olisi voinut sille antaa. Niin että odottele vain rauhallisin ja voimin mielin, se on varmasti hyvää tavaraa kunhan alkuvaiheessa päästään.

  Aika tyhmää vastausta olet klinikalla saanut! Meillä eläinlääkäri ehdotti ensiksi eri lihoja kokeiltavaksi ja vasta sen jälkeen kokeiltiin niitä teollisia. Ja meidän lääkäri myös kantoi huolta siitä, että on joko raaka liha tai tauriinilisä ruokavaliossa. Ei siis muista vitamiineista niinkään. Yritä pitää huolen määrä minimissä!

  Toivottavasti teille tulee rauhallinen ja terve joulu ilman painajaisia. Erikoiset unet taitaa olla kissanhoitamisen vakiosivuvaikutus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tullut siellä klinikalla vähän sellainen olo, että halutaan meidät vain nopeasti linjastolta pois. Tästä syystä olen vähän elätellyt toivoa, että löytäisimme uuden lääkärin, joka haluaisi oikeasti katsoa Nupun tilannetta kokonaisvaltaisemmin. Hyviä suosituksia olen jo saanut, joten asia on etenemässä. :) On kurjaa, kun joka sairastelukerralla asiaa tutkii eri lääkäri, ja itse joudun sitten selittämään aina uudestaan nämä varastopunkkiallergiat (kun ollaan määräämässä jotain riisiruokaa) ja kortisonikokeilut.

   Erikoiset unet kuuluvat mulla ihan normaaliin repertuaariin. =) En vain niitä normaalisti blogissa selitä, kun eivät yleensä kissoihin liity. Paitsi näin kissastressiaikoina. Mutta on mulla taas rauhallisempi mieli, kiitos myös sun tsemppausten! :))

   Poista
 5. Ikävä riesa pikku tassussa, pikaista paranemista uusilla menetelmillä.
  Jouluenkeli varmaan jo levitteli parantavaa taikapölyä, jollei sitten loukkaantunut kun hameen alla kurkittiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Miten voikin pikkuinen söpöliinitassu aiheuttaa niin paljon huolta!
   Mä luulen ja toivon, että jouluenkelillä riitti huumorintajua eikä hoitosuunnitelma kaatunut Juitsin etikettimokaan. :-D

   Poista
 6. Ne allergiakaverelliset pesuaineet ovat kyllä kivoja, ettei tarvitse haistella niitä kovia tuoksuja lakanoista, ihmisten vaatteista.. Minulle riittää jo emännän hiukset ja pestyt kädet - en niin tykkää tuoksuista kun ne aivastuttaakin - Pepsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täällä ole kovasti tuoksuteltu aiemminkaan, mutta nyt on kaikki hellävaraisista hellävaraisimmat käytössä. Omiin hiuksiin käytän ekologista teepuunpalasampoota, joka ei pahemmin nuusku. Hoitoaineeksi sitten lantrattua omenaviinietikkaa, joten ei pitäisi hiustenkaan kärytä kilometrin päähän. =) One for all and all for Nuppu.

   Poista
  2. Nyt olen kade. Kukahan neuvoisi vähän minunkin emäntää hiusten kanssa.. - Pepsi

   Poista
  3. Varppina jos nuolisit Nupun tapaan tassua, niin alkaisi tapahtua. :) Mutta sitä me ei kyllä suositella kenellekään!

   Poista
 7. Voi hitsinpitsi millaista pukkaa. Ikävää :-((( kaikki toivoo, että Nupun asiaan löytyy selvyys ja että vointi paranee. Toivottavasti myös siivu joulumieltä ehtii teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että ehtisi edes siivu. Ripauskin otettaisiin iloisina vastaan. :)

   Poista
 8. Voi ei, sopivasti juuri jouluna... Mutta hyvä että tunnut kuitenkin olevan hyvällä mielellä :) Kyllä se apu jostain vielä löytyy!

  Ja meillä on pyykinpesuaineena Erinasia, ihan sen takia että mä en kestä haisevia pesuaineita. :D Tosin oon miettinyt että pitäisi luonnollisemmiksi valita myös muut pesuaineet, Hannibal saa köhää välillä siivouspäivänä. Mutta ei aina. Joten tiedä sitten johtuuko pölystä vai pesuaineista vai... :D

  Mutta kyllä teille vielä keinot löytyy, nyt tuntuu olevan jo hyvällä mallilla kun eliminaatio on alkanut :) Mutta aika huonoa palvelua eläinlääkäriltä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, meillä on mennyt näissä merkeissä ennenkin joulut, pääsiäiset ja juhannukset, joten alkaa tuntua jo lähes rutiinilta.

   Mä olen yrittänyt joskus pestä jollain ekologisella pyykinpesuaineella, mutta sepä vasta haisikin - eikä tosiaan hyvältä! Mä tykkäisin kyllä kaikesta hyväntuoksuisesta, mutta pystyn olemaan ilmankin, kun tarve niin vaatii.

   Ja mitä eliminaatioon tulee, se loppuikin jo, koska en tajunnut, ettei poroa saa mistään kuin jättimäisenä pakastemöhkäleenä. Enhän mä sellaista voi tähän käyttää. Nyyh. Ehkä pitäisi tehdä dieetti sitten jollain yleisellä lihalla, jota olisi varmasti tarjolla.

   Poista
 9. Isot tsempit teille, hyvän asian eteen Petteri henkensä heitti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en enää ole ihan varma Petteri-uhrauksestakaan, koska eipä se dieetti taidakaan onnistua. Poroa kun ei niin vain löydykään luuttomana ja ilman pakastusta. Krääh.

   Poista
 10. No voihan dieetti ja tassuongelma. Toivomme pikaista helpotusta jonkin ihmeen kautta....

  VastaaPoista
 11. Voi Nuppua :/ Harmi, kun porokokeilu ei ottanut tuulta allensa, joko löysit sille vaihtoehdon? Raskaat viikot taitaa olla edessä teillä... Jospa se Atopica sitten auttaisi :) Älysöpö takatassukka Nupulla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuinen käy kyllä hirmusti sääliksi. Mä nyt yritän ottaa ihan rauhassa näiden hoitotoimenpiteiden kanssa. Täytyy varmaan ensiksi odotella, jos joku jossain ehtisi meitä auttaa, ja sitten miettiä kaikki ihan valmiiksi ja vasta sitten aloittaa. En vain nyt pysty ennen joulua uutta lääkettä Nupulle aloittamaan. Jos tulee pyhinä jokin vakava sivuoire, niin siinäpä sitten ollaan pulassa.

   Poista
 12. Voi harmitus... Toivotaan että joulumieltä tulee lisää ja Nupun tassulle tapahtuu vaikka ihme parantuminen, eikö se joulu olekkin ihmeiden aikaa...? :) terkkuja sinne ja toivottavasti nähdään pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulunihme olisi toden totta tarpeen! <3 Terkut on välitetty, ja eiköhän me nähdä viimeistään ensi viikon alussa. =) Terkkuja myös sinne!

   Poista
 13. Voi Petteri :'( Nuppu ei Petteriä olisi saanut syödä, lapsille saattaa tulla itku! Mutta kiva että poro maistui se kun on vähän semmonen eläin että sen kanssa saattaa olla totuttelemista. Mua taas vähän (aika paljon) hihitytti tää postaus, ihan mahti ♥ Tassujutuista huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että hihitytti, niin ei ole blogista vielä tullut "Ankee ja tosi ankee"! ;) Ja ihan hyvin meillä on onneksi nyt mennyt, kun Ömbö on ollut sunnuntaista saakka ilman töttää. Saas nähdä, mihin asti selvitään. Ollaan taas vanhassa ruokavaliossa mutta välttelen kanaa ja kalkkunaa. Petteriä ei siis syöty kokonaan, joten ehkä ne jäljelle jääneet osat lähtevät huomenna lapsia ilahduttamaan! :-D (No nyt kyllä tuli vähän spooky kommentti... Näen tästä ehkä painajaista.)

   Poista
 14. Hurjasti tsemppiä eliminaatioon, mä vastaan sun sähköpostiin tänään kun ehdin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Onneksi on tassussa taas rauhallinen vaihe, eli hätää ei ole. Jos uusi vuosi toisi sen uuden dieetin. Kiitos, jos voit jelppiä. Oma tietämys ei tähän oikein riitä.

   Poista
  2. Voi itku! Ei osata neuvoa sitten yhtään. Valitettavasti. Mutta varmuuden vuoksi varovaisesti kysäisen, ethän käytä kloritea tmv kissanvessan pesuun? Aika monet nimittäin käyttävät ja se on kissoille sopimaton myrkky se.

   Poista
  3. Tämä onkin ollut mysteerien mysteeri, mutta kaikki vinkit ovat aina kullanarvoisia. Kloritea tai muuta vahvas pesuainetta ei meillä ole. Methodin myrkyttömillä pestään. Täytyy kokeilla silti jotain toista myrkytöntä ainetta varmuuden vuoksi - ja uutta kissanhiekkaa.

   Poista
  4. Ompas mysteeri. Voi kumpa se jo ratkeaisi. KissaPoirot ja joku ny kehiin! :)

   Poista
  5. Poirotia tarvittaisiin - tosin vaikkei porodieetti toteutunutkaan, Nuppu on ollut nyt pari viikkoa ok. En oikein ymmärrä miksi, ja koko ajan neito on tarkkailussa, kun pelkään, että kierre alkaa taas kohta. Mutta ainakin saatiin viettää ihana joululoma ilman töttää! Sitä ei vie meiltä pois kukaan! :)

   Poista