keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Tähtioppilaan edistysaskelia

Eilen oli tuiki tavallinen toukokuinen tiistaipäivä. Ei mitään uutta auringon alla, kunnes saavuin kotiin töistä ja tanssitunnilta ja sain Jujulta poikkeuksellisen riehakkaan vastaanoton. Se oli selvästi odotellut minua, sillä se suorastaan villiintyi paluustani: juoksenteli ja hyöri ympärilläni ja kiivetä rapisteli kiipeilypuuhun korvat formuloina. Kun silitin sitä, se pötkähti lepotasolle niin riemukkaan velttona, että oli vähällä lerpsahtaa reunan yli. Samalla sen pikkuinen kehruumoottori käynnistyi, ja Juju sulkeutui pehmoiseksi keräksi käteni ympärille.


Jujun vaihtoehtoinen leikkiinkutsu näyttää tältä. Se kuulostaa narinalta
ja ilmenee myös viherkasvien nakerteluna.

Yltiöpäisen villistä tervetulotoivotuksesta innostuneena päätin järjestää Jujulle erityismukavan illan, johon kuuluisi koulutusta, leikkiä, harjausta ja yleismaailmallista suukottelua. Juju taas oli varannut minulle monta tähtihetkeä, joita olen odottanut jos nyt en koko elämääni niin ainakin useita kuukausia. Viime marraskuussa kirjoitin päivityksen kissankouluttajan aivopähkinöitä, jossa tunnustin ikuisuusongelmamme: olen opettanut Jujun nostamaan lelun suuhunsa, mutta minulla ei ole ollut aavistustakaan, kuinka saisin sen tuomaan lelun minulle. Vaan nytpä on! Eilen Juju hoksasi homman sattumalta itse, ja minä olin skarppina naksuttimen kanssa. Pudotin lenksun Jujun sivulle ihan sen viereen, joten Juju vain kääntyi paikallaan, nosti lenksun suuhunsa, suoristautui ja pudotti lenksun eteeni. Silloin naksautin, kehuin kamalasti ja annoin ruhtinaallisen palkinnon. Juju tajusi jälleen homman heti, ja kun tuo piste saavutettiin, saimme tempun hallintaamme! Nyt voin lisätä vähitellen välimatkaa, kun Juju ymmärtää, että naksaus tulee vasta silloin, kun lenksu nököttää nenäni alla.

Oikeaoppinen alkutilanne on siis tämä. Aiemmin tein virheen heittämällä lenksun
liian kauas tai pudottamalla sen liian lähelle eteeni. Molemmissa tapauksissa Jujun
oli lähes mahdoton tehdä vahingossa oikein.
Kun lenksu oli nyt riitävän lähellä, Jujulle tuli houkutus
tarttua siihen. Mutta kuka kissa nyt mutkalla tykkäisi olla?

Niinpä Juju sitten oikaisi itsensä! HEUREKA!


Olisin tyytynyt tähän oivalluksen tuomaan riemuun, mutta Jujulla oli vielä hihassaan yksi ihana yllätys, joka nostatti hellyttävyydessään kyyneleet silmiini. Kirjoitin helmikuussa hieman katkerahkon tilityksen Mato Matala matkustaa, jossa kerroin Jujun ja mieheni yhteisestä rituaalista nimeltä matkustus. Siinä Juju hilautuu mattoa pitkin kyljellään ja ponnistaa aina vauhtia mieheni käsistä. Kesti kauan ennen kuin edes näin tuon tempun, eikä Juju suostunut tekemään sitä ikinä minulle, vaikka kuinka kerjäsin. Mutta eilen tähänkin tuli muutos: kun tulin hampaita pesemästä, Juju odotti minua oven toisella puolella ja kellahti kyljelleen eteisen matolle. Mieheni sattui näkemään tilanteen ja väitti, että Juju haluaa matkustaa. Kyykistyin äkkiä ja asetin innosta tärisevät käteni ponnistuslaudaksi varmana, että Juju huomaisi haparoinnin ja jättäisi reissut väliin. Se teki kuitenkin matkustustempun pariinkin kertaan, enkä olisi voinut kuvitella hupsumpaa ja suloisempaa päätöstä päivälle, jolloin tehtiin historiaa monella tapaa.

Iltaleikkeihimme kuului myös tämä kilisevä pallo,
jota Juju osaa työnnellä pyynnöstä kuonollaan.
Jujusta on myös ihanaa pudotella palloa tunneliin tai
hyökätä sen kimppuun tunnelista käsin niin, että pallo
sinkoutuu ilmaan kuin tykin suusta.
Kun minä ja Juju leikimme ja kouluttauduimme, Nuppu luki Madonnan elämäkertaa.
Toivottavasti kirjastossa ei huomata lievästi järsittyä päänauhaa. Jujun mielestä
taas on ajanhukkaa lukutoukkailla, kun tarjolla olisi sporttistakin ajanvietettä...

6 kommenttia:

 1. Onpas puuhakas ja nokkela Juju ! Kyllä tuosta matkustamisesta ainakin pitää saada videokuvaa, näyttää varmaan hauskalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juju on kouluttajaansa nokkelampi, mutta matkustus on niin harvinaista herkkua, ettei sitä niin vain tallennetakaan. Täytyy silti yrittää. :)

   Poista
 2. Hyvä, että Juju oppi miten hiuslenksu tuodaan! Misu ei koskaan edes vaivaudu nostamaan mittän, mitä käsken ja odotan sen nostavan. Ne on nuo ragdollit ilmeisesti tuollaisia "kissa-koiria". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan tuo koiramainen kanniskelu on tosiaan tyypillistä räggäreille. Ainakin nämä kaksi hupsua kulkevat yhtenään lenksu tai lelu suussa. Sen takia onkin helppo opettaa tällainen temppu, vaikka ongelmia kyllä oli luokse tuomisen suhteen. Mitähän sitä seuraavaksi opettaisi... Hmmm... :)

   Poista
 3. Minunkin on toisinaan pitänyt pahoitella kirjastossa, että oli kissankin mielestä makoisa teksti. Ja toinen osaa lukea, tai ainakin eräänä päivänä käänteli kirjan sivuja kuonollaan, kun olin jättänyt sen väärästä kohdasta auki. Tietysti lukenut salaa sillä välin kun olin töissä.

  Voi kun oli mukava löytö tämä hyvin kirjoitettu ja kuvitettu blogisi. Peppi-kissa lähetti videoista terveiset: "Hörrrönmörrön." Ninni oli puskea koko laitteen kädestä, joten blogisi on nyt sen oma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aamuni valaisusta! :) Eipä paljon tihkusade haittaa, kun blogissa odotti näin piristävä kommentti! Onneksi tulette uudestaankin, koska tämähän on toki nyt Peppi-kissan blogi. :-D Lähetämme Pepille kehräyshurinoita ja tassunheilauksia!

   Kissat onneksi ovat vähän maltillisempia lukijoita kuin kanit. Jouduin joskus hamassa teini-iässäni ostamaan kirjastolle uuden kappaleen L. M. Montgomeryn "Annan nuoruusvuodet" -teoksesta, koska pupuni oli nakertanut puolet sen etukannesta...

   Poista