sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Arvotaan "Soinnut solmussa" -nuortenkirja!

Nuppua ja Jujua on ihmetyttänyt jo pitkään, miten harvoin niiden blogi päivittyy, vaikka ne inspiroivat emoa kirjoittamaan joka ikinen päivä ja näppikseltä kuuluu tasaista nakutusta koko ajan. Viime kuussa pikku pumpernikkeleille viimein selvisi, mihin niiden kallisarvoista muusaenergiaa oikein on valutettu, kun postiljooni kiikutti ovellemme salaperäisen laatikon. Se oli täynnä äiskän kirjoittamia kirjoja, joita Juitsi ja Nöppis valjastettiin heti markkinoimaan!
 
”Juhuu! Saiskos olla tällainen musa-aiheinen nuortenkirja?
Sen sivuilla ei valitettavasti ole ainuttakaan räggäriä, mutta se on
kirjoitettu alusta loppuun meidän lämmön ja hurinan siivittämänä.”

Olen kertonut teille ennenkin, että Hupsuttamosta pulpahtelee aina silloin tällöin nuortenkirjoja, ja yhteistä niille on tähän asti ollut se, että teemat ovat liittyneet eläimiin. Sonja-sarjassa pyöritään heppojen parissa, kun taas Cecilia-romaaneissa Nuppu ja Juju ovat päässeet esikuviksi kirjoissa seikkaileville ragdolleille. Uusin tuotokseni ”Soinnut solmussa” sen sijaan kertoo klassisesta musiikista, ja pääosissa on kymmenen nuorta, jotka kaikki soittavat jotakin jousisoitinta.
 
”Meidän mama on itse soittanut tällaista härveliä pienestä asti.
Kuvassa näkyvä vingutin muutti meille, kun kässäri valmistui!”


Idea musiikkiaiheiseen nuortenkirjaan on muhinut mielessäni jo vuosia, ja sopiva hetki sen aloittamiseen koitti, kun vanhalla työpaikallamme iskettiin ovet lopullisesti säppiin. Halusin elämääni jotakin ihan uutta ja tein pitkästä aikaa paluun orkesteriin. Vanha harrastus leimahti uuteen liekkiin, ja löysin itselleni myös maailman ihanimman kvartetin. Nuotit leijailivat sydämeeni asti, joten halusin kirjoittaa musiikista – enkä suinkaan pelkästään klassisesta vaan kaikista musiikin genreistä aina poppiin, räppiin ja jazziin asti. Minua myös kiinnosti tuumia, miten samaan harrastusporukkaan kuuluvat nuoret näkevät toisensa ja millaisia ennakkoluuloja tai väärinkäsityksiä heille voi syntyä. Halusin osoittaa, miten pienet asiat nytkäyttävät tapahtumia joskus
 eri suuntaan niin, että lopulta kaikki on aivan toisin kuin kukaan olisi aluksi kuvitellut.

 
”Ehkä ne viulut muuttuvat lopussa banjoiksi tai nupuleleiksi! Vain lukemalla saat vastauksen.”

Päädyin rakentamaan tarinan hyvin eri tavalla kuin ennen: romaanissani on kymmenen lukua, joista jokainen on kirjoitettu eri soittajan näkökulmasta. Taustalla kulkee koko ajan yhteinen tarina orkesterin valmistautumisesta ulkomailla järjestettävään soittoleiriin, mutta jokaisen nuoren elämässä on meneillään myös paljon sellaista, jota muut eivät osaa edes aavistaa. Välillä soinnut ovat pahastikin solmussa, mutta kantavana voimana on silti musiikin ilo ja ystävyys.
 
”Mama soitteli kirjoittamisen lomassa niin paljon, ettei vongutus enää pelota mua!”

”Soinnut solmussa” -romaanin kirjoittaminen oli minulle aivan uudenlainen kokemus, ja välillä olin melkoisen solmussa itsekin, koska kymmenen persoonan ja tarinan yhteen nivominen vaati paljon lenkkeilyä metsäpoluilla ja huokailua näppiksen ja kahvikupin äärellä. Se oli samalla myös uskomattoman mielenkiintoista, ja oivalsin paljon uutta niin itsestäni, musiikista kuin muistakin ihmisistä. Nyt kun kirja on painettu, voin vain toivoa, että lukijat löytäisivät sen ja viihtyisivät tarinan parissa – parasta olisi, jos he inspiroituisivat musisoimaan itsekin tai ainakin lukemaan lisää kirjoja!
 
”Ihan huippua olisi, jos meidän äiskä innostaisi muitakin kirjoittamaan!
Ei tarvita muuta kuin läppäri ja vähintään yksi karvainen muusa.”

 
”Mama sai tämän kirjan lahjaksi ystävältään, ja siinä kerrotaan osuvasti, 
miksi me kissat ollaan kaikkein tärkeintä kirjoittamisprosessissa.”

”Soinnut solmussa” sopii luettavaksi oikeastaan kenelle tahansa, mutta siinä tuumitaan paljon ihmissuhteita ja teemoja, jotka ovat ehkä lähimpänä yläkouluikäisiä ja lukiolaisia. Kirjassa on paljon huumoria, mutta siinä pohditaan arvomaailmaa myös vakavammin ja eri näkökulmista. Sointuja voi tilata melkein kaikkiin kirjakauppoihin (hyllystä sitä ei valitettavasti kovin monesta paikasta taida löytää) tai suoraan Kustannus-Mäkelän sivuilta. Voit myös kokeilla onneasi arvonnassa, sillä päätimme taas Nupun ja Jujun kanssa lahjoittaa yhden kirjan blogimme kautta! Ilmoita siis kommenteissa, jos haluat olla arvonnassa mukana, ja kirjasta ja arvonnasta saa mielihyvin vinkata kaikille, keitä kirja voisi kiinnostaa. Kaikkein eniten toivon, että tarinani löydetään ja sitä luetaan! <3

”Soinnut solmussa” arvotaan osallistujien kesken kahden viikon päästä!
Aikaa osallistua on sunnuntaihin 29.11. kello 16 asti! Jujusta tai viulusta
en luovu, mutta kuten huomaatte, Huipsi pitää jo peukkua kaikille osallistujille!

26 kommenttia:

 1. Innolla mukaan arvontaan!
  -minttu47-
  minttu47@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Wautsi Nuppu ja Juju, ootta te taas auttanu hurrjasti. Mahtaiskohan ilman teitä tulla yhtään uutta kirjaa. Hih, mahdetaankohan me olla myös kirjassa... Tosin Rokkimimmit on niin harvoin solmussa :D
  Mut juu, jos te ootte auttanu kirjoittamisessa, niin me voitais auttaa lukemisessa, jos arpaonni suosii meitä.
  - Rokkimimmit -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varppina tulisi kirjoja ilman meitä! Emon tassut ois ihan jäässä ja aivot kanssa. Meidän huristelu saa sen ajatukset liikkeelle, ja sitten niitä tarinoita välillä syntyy. Rokkimimmit kyllä sopisi tähän kirjaan tosi hyvin! Onnea arvontaan! Olisi kiva kuulla, mitä te rokkailijat tästä tuumisitte! T. Nöppis ja Juide

   Poista
 3. Mukaan arvontaan! Pojalle lukemista.. sefedinikati@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Me osallistutaan arvontaan! Ihan huippua, että hupsut hurisijat ovat tassutellut tämän maailmaan. Tai siis ainakin tsempanneet mammaansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirmuinen hurinatsemppi on ollut tosiaan Hupsuilla päällä! <3 Ei syntyisi kirjoja ilman katteja! Onnea arvontaan! :)

   Poista
 5. Tämän kirjan haluan lukea! Kokeillaan ensin arvonnan kautta, kun kirjakauppaakaan ei meiltä löydy (paitsi netistä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! <3 Onnea arvontaan! Ja vinkkaa niille kirjakauppiaille, että valikoimista puuttuu nyt jotain olennaista! :-D

   Poista
 6. Haluaisin lukea itse ja antaisin kummitytölle tämän eteenpäin.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuplalukeminen kuulostaisi kyllä hyvältä! <3 Onnea arvontaan!

   Poista
 7. Täällä olisi useampi innokas nykyinen ja tuleva lukija, myös äitiä kiinnostaa :)
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
 8. Kiinnostava aihe kyllä. Oispa kiva lukea tuo, kun itsekin on tullut ties minkälaisissa kokoonpanoissa viulua vinguteltua. Ja rakenne myös vaikuttaa jännältä.

  En uskalla osallistua arvontaan, kun normaali posti ei tällä hetkellä oikein kulje Australiaan saakka, plääh. Koitan löytää käsiini, jos joskus vielä tämä koronahulluus loppuu ja pääsisi käymään Suomessa. Tai sitten jos kirjan voisi ostaa e-Kirjana jostain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että säkin olet vingutellut! :) Toivon, että kaikki entiset ja nykyiset ja tulevat soittajat innostuisivat tästä kirjasta. Rakenne on kieltämättä niin jännä, että vähän ihmetyttää itseäkin, mutta jotenkin tuo muoto tuntui ainoalta sopivalta tähän kirjaan.

   Toistaiseksi ainakaan opuksesta ei ole e-muotoja saatavilla, mutta ilmoitan heti, jos sellaisetkin voitaisiin tehdä. Ja jos ei muu auta, niin lähetän sulle Wordina! :-D Mutta toivotaan tosiaan, että tämä koronointi joskus asettuisi ja pääsisitte Suomeenkin!

   Poista
 9. Mukaan kirjan arvontaan. Menisi lahjaksi 15 v tytölle. Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 10. Ihanaa! Mukana kirjan arvonnassa! :)

  hippohiiri@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Itse olisi mukava lukea! Ja laittaa sitten eteenpäin joukolle sukulaisnuorisoa=)

  VastaaPoista
 12. En ole mukana arvonnassa, mutta lupaan pyhästi hyllyttää teidät nätisti (kuten tähänkin asti), jotta mahdollisimman moni lukija löytäisi ja lukisi vastaisuudessakin :) Onnittelut uudesta julkaisusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! <3 Apua, miten huomasin tämän viestin vasta nyt?! Mutta se lämmitti sitäkin enemmän. Niin ihanaa tietää, että meillä on luottohyllyttäjä. <3 Kiitos!

   Poista