torstai 15. syyskuuta 2016

Talonmies ja talon mies

Vietin toissapäivänä virallista äkäpussipäivää. Pyöräni takarengas alkoi klenkata heti aamusta, ja kaikki meni sen jälkeen pieleen siihen malliin, että onnistuin päivän mittaan ärisemään niin Ctrl-painikkeelle, korvakoruille kuin väärässä paikassa vastaan tulevalle bussillekin. Tästä syystä päätin viettää mahdollisimman rauhallisen koti-illan, joka perustuisi rentouttavaksi havaittuun kolmiyhteyteen akselilla minä, Nuppu ja iPad.
 
Laita tulemaan taas laatuviihdettä, niin kehrään sun kainalossa.”

Katsoimme juuri kyynel silmäkulmassa, kuinka lököttäviin verkkareihin verhoutuneista skandinaaveista kuoriutui todellisia Tuhkimoita, kun ovikello yhtäkkiä soi. Krääks! Meillä ei käy ikinä vieraita, mutta hetken sekasorron jälkeen mies tajusi, että oven takana odottaa mitä luultavimmin talonmies, joka on nähnyt, että meillä on valot päällä, ja joka tulee tsekkaamaan keittiön vuotavaa vesihanaa ja viallista wc-pöntön säiliötä.
 
”Nauraakohan se talkkari, kun emo on punaisessa
kissayöpaidassaan jo kasin aikaan illalla?”

Koska talonmiestä ei voinut odotuttaa oven takana, oli pakko toimia ripeästi. Hyökkäsin vällyjen välistä sulkemaan kaikki makuuhuoneeseen johtavat ovet ja tekeydyin kuolleeksi. Hengitin vain sen verran kuin oli pakko ja toivoin, ettei Nuppu-neiti käräyttäisi minua.

 
”No en takuulla. Mamman päivän asu on pakko pitää näiden seinien sisällä.”

Nuppu oli ihailtavan hiljaa lymypaikassamme, mutta näin, kuinka sen korvat liikkuivat kiinnostuneesti makuuhuoneen hämärissä. Yhtäkkiä kuulimme yllätykseksemme, kuinka talonmies kehotti jotakuta nuuskuttelemaan maaseudun tuoksuja. Hetkeen en tiennyt, mitä ajatella pönttökorjauksen saamista käänteistä, mutta sitten ymmärsin: talonmies oli kohdannut talon miehen – rohkean pikku Juitsun, joka halusi tietää kaiken putkibisneksistä.

 
Se näyttää ehkä hempeältä mutta on kiinnostunut kaikista miesten töistä
ja talonmiehestä, joka oli saapunut juuri maaseuturetkeltä ja suhtautui
luontevasti uteliaaseen kattiin, jonka nenä oli liimautunut hänen käteensä.

Talon miehet ja talonmies sopivat putkimiehen tilauksesta, ja tänä aamuna kello kahdeksan ovikello pirahti jälleen. Tällä kertaa olin ihmismäisessä iskussa ja kissayökkärinkin olin viikannut siististi tyynyn alle. Mutta silti tuli sanomista – tällä kertaa Juitsilta…


”Mamaaa! Äää, äää, äää! Päästä pois, päästä pois!”

”Keittiössä lorisee! Ne säätää jotain ilman mua! Mamaaaaaa!”
Meitä tyttöjä putkihommat eivät olisi voineet vähempää kiinnostaa, mutta Juju
sompasi makkarissa edestakaisin kuin sillä olisi ollut muurahaisia villapöksyissään.

Nuppu höristeli korviaan vasta, kun putkimies sulki työkalupakkinsa
ja jatkoi matkaansa seuraavien hanojen ja pönttöjen/hupsujen luo.

Juju taas rauhoittui, kun se pääsi tarkastamaan,
että uusi hana oli asennettu oikeaoppisesti.

Miinuspisteitä ropsahti, kun Juju tajusi, ettei allasta ollut vaihdettu.

Nuppukin nostettiin hanaa ihastelemaan, mutta se ymmärsi tilanteen
ensin ihan väärin ja luuli, että on hammaspesun aika. Ei Nuppu.
Eihän me koskaan aamuisin sun hampuja pamputeta...

Kun Nuppu hoksasi, mistä oikeasti on kyse, tuli kelloon ihan toinen ääni.
Tämä upouusi, kiiltävä Oras oli viimeinen silaus kesälomaremontin
kokeneelle keittiöllemme ja sai Nupulta hyväksyvän naukaisun.

Erikoisen aamun jälkeen Juju oli tillin tallin ja näki unia,
joissa talkkari tuli kylään juuri, kun Nuppu oli saanut
päähänsä papiljotit ja mama kasvoilleen kurkkunaamion...

23 kommenttia:

 1. Kyllähä meidän poikien pitäisi päästä auttamaan putki-, sähkö- ja talonmiestä! - Max

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta! Oisin vaihtanut sen altaan ja asentanut meille astianpesukoneen, kun semmonenkin liitäntä olis kuulemma olemassa. Ni ei tarttis maman aina käsin pestä mun kuppia. Mut ku ei päästetty mukaan, niin näillä mennään. - Juitsipuppis

   Poista
 2. Hyvä että tuli kuntoon! Toivottavasti ihmisen polkupyörä ja etenkin mieliala on myös jo kunnossa!

  Mutta sitä vaan, että meillä kyllä voidaan olla kahdeksalta illalla hyvin pitkällä nukkumisvalmisteluissa, ellei suorastaan jo vuoteessa! Korjausmiehille tai -naisille ei enää avattaisi ovea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieliala kyllä koheni heti, kun kissat hömpöttivät ovella vastaan! <3 Mikä siinä onkin, että ne saavat aina hymyn kasvoille. :) Olen jo skannaillut pyörälle sopivan huoltopaikan - täytyy vielä soitella, milloin sen voi viedä.

   Ja onpa lohdullista, että jossain muuallakin ollaan asettautumassa jo hyvissä ajoin yöpuulle. :o) Ei mekään normaalisti enää tuohon aikaan ovea avattaisi, mutta arvattiin, että se on nyt se talkkari ja parasta vain co-operoida, jotta saadaan hommia eteenpäin. =)

   Poista
 3. Voihan piileskelijät! :D voin jotenkin kuvitella Jujun säihkyvine sinisilmineen rassaamassa putkia talonmiehen kanssa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin oli tekemistä, etten paljastanut itse itseäni hihittämällä ääneen, kun näin sieluni silmin, miten Pikkukissi on kiikanut itsensä talkkarin viekkuun pönttöä tutkimaan. :-D

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos! :o) ♥ Pönttöbisnekset olivat aika hauskoja, mutta onneksi kaikki on nyt kunnossa ja saadaan möllöttää taas rauhassa.

   Poista
 5. Putkimies Jujua estettiin osallistumasta! Järkyttävää. No okei, sai osallistua vähän ensin. Mutta on se silti. Remppahommiin suuntautuneelle kissalle ei oo koskaan liikaa asiallisia virikkeitä! TIEDÄN KYLLÄ.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo putkitilaisuudet ovat niin harvassa muutenkin, että onhan se ihan EPISTÄ, kun ei sitten saa osallistua ainakaan täysipainoisesti. Ihan kuin ei 100-prossaisesti luotettaisi. Pah.

   Poista
 6. Myöhään teki talkkari töitä, mutta kyllä teillä on nyt hienosti kiiltelevä uusi hana, josta valuvalla vedellä on hyvä pestä ruokakuppeja! Voin vain kuvitella, miten hauskaa Jujulla on ollut talonmiehen apupoikana, meillä avustetaan aina nuohoojaa (joka ei kyllä apua niin kaipaisi...) ^.^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sellainen elämäntapatalkkari, joka on aika kova höpöttelemään eikä varmaan ajattele, ettei kello 20 jälkeen kaikki ehkä jaksa enää niin innostua visiiteistä. :) Juju pääsi kerran auttamaan pesukoneenkorjaajaa (karkasi karanteenista) eikä sekään apu olisi oikrn ollut tarpeen... ;)

   Poista
 7. Kyllä talouden oman talkkarin pitäisi päästä auttamaan, niin seuraavalla kerralla tietäisi heti, mitä tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta joka sana! :) Ja jos me joskus päätetään tehdä ihan oikea keittiöremppa astianpesukoneasennuksineen, niin olisihan se hitsin kätevää ja edullista, jos Juitsi hoitaisi putkityöt. =)

   Poista
 8. Tätä ei varmaan pitäisi sanoa ääneen, mutta täällä vaihtuu pyjama päälle heti kun rantaudun töistä kotiin ;) Nukkumaan tosin menen paljon myöhempää, muttakun ei ole mukavampaa kun pyjama!

  Mä kyllä vähän suren Jujun kovaa kohtaloa, kyllähän sen olisi pitänyt hoitaa se hanan vaihto, ihan ehdottomasti !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana tunnustus! ;-D Mä sujahdan töiden jälkeen heti Pete Panda -leggingseihin + huppariin - ja vähitellen siitä sitten rentoutan asukokonaisuutta. Ja miksi ihmeessä kotona pitäisikään joutua nököttämään epämukavan virallisesti farkuissa (se kun on se mun pätevin asu :-D), kun vaihtoehtojakin löytyy.

   Lupailinkin tuossa edellisessä kommentissa, että Juitsi saa hoidella putkityöt, jos me tehdään joskus ihan oikea keittiöremppa. Kunhan lupaa, ettei sitten varppina tule mitään vesivahinkoja. :)

   Poista
 9. Ettei rakennustarkastaja päässyt... Olen sanaton. -Anna

  Peppi ja Ninni ovat niin keskittyneet kiipeilemään silityslaudalla (ettei palveluskunnan selkä suotta köyristy vaan pysyy suorana; mitäpä muuta kuin kissaa siinä silitetään), ettei niiltä heru kommenttia tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, hiljaiseksihan se vetää. :) Paitsi rakennustarkastajan itsensä.

   Hurinapurinaterkkuja silityskissoille! <3 First things first. :)

   Poista
 10. Kyllä ois Juippa pitänyt ottaa mukaan miesten hommiin, onhan se niin kovaremonttireiska ja kissojen täytyy vaan saada olla mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jujun nimeksi olisi oikeastaan pitänyt laittaa Reiska. :-D Niin innokas se tosiaan olisi noihin remppahommeleihin...

   Poista
 11. Ihanat! ♥ Meillä Eemeli olisi mielellään mukana kaikissa remonteissa (ja itseasiassa nyt kun sähkömies tuli viimeistelemään meidän keittiön, Eemeli hyppäsi remonttireiskan olkapäälle. :D Onneksi sähkömies tykkäsi kissoista eikä sitä haitannut osallistuva kollinretale), mutta Kiira ja Tomu pysyttelevät mieluiten vähän kauempana kummallisten tyyppien meluisista laitteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eemelikin on selvästi talon mies! :-D Onneksi kaikkia yleensä vain huvittaa kissojen uteliaisuus. <3 Mä vain en saisi mitään töitä tehtyä, jos olkapäällä keikkuisi kissa. Kaikki huomio menisi karvaturrin ihasteluun. :-)

   Poista
  2. Eemelikin on selvästi talon mies! :-D Onneksi kaikkia yleensä vain huvittaa kissojen uteliaisuus. <3 Mä vain en saisi mitään töitä tehtyä, jos olkapäällä keikkuisi kissa. Kaikki huomio menisi karvaturrin ihasteluun. :-)

   Poista