keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Vitruviuksen kissat

Jos roomalaisen keisari Augustuksen hoviarkkitehti olisi aikoinaan nähnyt Nupun ja Jujun, italialaiset euron kolikot saattaisivat olla nykyisin hyvin erinäköisiä. Sen sijaan että niissä pönöttäisi alaston mies ympyrän ja neliön sisällä, lantteja saattaisikin koristaa Leonardo da Vincin laatima hahmotelma ihannemittasuhteet omaavasta katista. Taiteen ystävät ympäri maailman matkaisivat Venetsiaan ihailemaan aitoa luonnosta Vitruviuksen kissasta, jonka kaunismuotoinen vartalo hipoisi täydellisyyttä.
 
Kissa tietäisi itsekin olevansa taivaan lahja taiteelle 
ja ottaisi avosylin vastaan kaiken glorian.
 
Mutta höh, mitä jos Leonardo olisikin innostunut hahmottelemaan viereisen
gallerian seinälle vaihtoehtoisen Vitruvius-ihanteen, joka näyttäisi tältä?


Minun mielestäni olisi vain hyvä, että ihanteita olisi kaksi. Oikeastaan niitä voisi olla kolme, neljä tai viisikin, sillä kauneus on tunnetusti katsojan silmässä. Se, mikä saa toisen pupillit kilisemään pinkkeinä glittersydäminä, saattaakin aiheuttaa jonkun toisen sarveiskalvolle epämääräistä kutinaa ja punoitusta. Onneksi taidetta on jokaiseen makuun, ja Nuppuvius ja Jujuvius päättivät ottaa siitä kaiken ilon irti:


Nuppu on renessanssin suurkuluttaja. Sen yksi
huippuhetki oli, kun wanha kunnon Leonardo
ikuisti sen maalaukseensa Nuppu Lisa.

Juju taas arvostaa eniten hollantilaisia mestareita kuten Rembrandtia.
Tämän taulun nimi on tietenkin Tohtori Jujun yövartio.

Tässä freskotaiteen malliesimerkissä Pyhä Nuppu kiittelee
maailmankaikkeutta, koska sen masu on pysynyt niin hyvänä.

Jujuviukselle tuli kiire näyttää, että silläkin on ihan puhtaat pögät,
 vaikka se popsikin tässä joskus vähän liikaa katkarapuherkkua.
Ookkei, uskotaan, mutta mitä tapahtui niille ihanteellisille
mittasuhteille? Peppu on nyt aika iso suhteessa päänuppiin.

Nuppuvius ei väheksy nykytaidetta, olihan se hyvää pataa myös Andy Warholin kanssa.
Tässä Nuppulyn-nimisessä värivedossarjassa on kaunokaisia jokaiseen makuun.
 
Jujukaan ei ole mikään yhden sävyn katti. Eikä se karta edes pastelleja.

Koska Nuppu ja Juju ovat selvästi maalauksellisia ja kuvauksellisia kissaviuksia, ne saavat nyt esitellä itsensä joka puolelta tulevien sukupolvien taiteilijoita varten. Loistoidean kissojen täsmällisiin rakennekuvauksiin sain taiteellisesti lahjakkaalta kummitytöltäni. Hän toi meille viime visiitillään upean taulun Nupusta ja Jujusta, mutta oli joutunut selaamaan blogiamme pitkän tovin ennen kuin Jujusta oli löytynyt kuva, josta saattoi ottaa mallia vasemman kyljen kuviointiin.

 
Kovin ovat katit taas näköisiä! Nuppu pelaa hyväntuulisena
palloradalla, kun taas Juju piileksii sängyn alla.

Koska näköhavainnot Jujusta ovat lapsiperhevierailujen aikaan aina minimissä, herra saa aloittaa shown:


Jujun oikea kylki on iisipiisi: sitä koristaa iso J-kirjain, jota on ihasteltu viimeksi joulukuussa.

Tältä näyttää Juitsipuikulan vasen kylki. Arvatkaapa, mitä toffeeläiskät esittävät?

Mummi Poppanen hoksasi, että Juitsihan kantaa mukanaan söpöä marsua!
Ehkä ZiwiPeak-ruoka on sittenkin Guinea pigiä niin kuin eläinlääkäri tämän
eksoottisen ruokamerkin papereihimme aikoinaan tavasi...

Tällainen on Juippapötkyn selkäpuoli ja villapöksyt.

Herra Kaunispoika etuvasemmalta. 
Herra Kaunispoika edestä. Kuvaaja taisi heittää 
tässä kohden kameran takaa hillittömän marsuvitsin.

Herra Kaunispoika viistosti oikealta. Tämä on emon lempparikuva.
Se, joka saa polvet pettämään ja pusukoneen käynnistymään.

Tässä Juju istuu Hupsuttamon valppaana vahtikissana.

Nuppu näyttää melkeinpä samanlaiselta karvahattaralta, katsoi sitä mistä suunnasta tahansa, mutta se ei ole mikään syy olla esittelemättä neitoamme tuleville da Vinceille.

  
Nuppua kuvatessani huomasin, että sillä on tapana istua paljon, jolloin sivukuvat
eivät onnistu. Onneksi sain peffan nousemaan palloa ja paplaria heittämällä.
Tässä on Nupun oikea kylki hetkeä ennen kuin vetovoima kiskoi taas takamuksen parkettiin.

Neppu ja peppu mattoon liimattuina.
 
Tältä Nuppu näyttää vertikaalisessa kaksijalkaseisonnassa.

Ja tässä vielä lähikuva neidon unelmoivasta katseesta.

Jos lukijoistamme löytyy vermeerejä, michelangeloita tai muuten vain luovia yksilöitä, olisi superhauska nähdä, millaisia potretteja Nupusta ja Jujusta loihditaan. Jos edes yksi sellainen saapuu sähköpostiimme tai plopsahtaa postiluukustamme, lupaamme pistää blogissa pystyyn oikean taidenäyttelyn. Tempaukseen mukaan halajaville Juitsi antaa yhden davincimäisen vinkin tassun ihanteellisesta mitasta:

Kissan kyynärän mitta varvastupsusta korvanjuureen
on lähes puolet kissanruikaleen kokonaispituudesta.

72 kommenttia:

 1. Ehdottomasti kuvauksellista, ihanteellisia mittasuhteita ja taiteellisia kissoja! Muistelemme myös DaVincin itsensä sanoneen, että pieninkin kissa on luonnon mestariteos.

  Jujussa on kyllä kaikki viimeisen päälle mietitty. On nimikointia, marsua(!), ihmeen kauniit kasvot, villavat pöksyt, ihanat tassut ja vaikka mitä! Nupun kauneuden ylistys jätetään Ruffelle, joka osaa sen varmasti parhaiten ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Da Vinci oli fiksu mies! Toivottavasti hän ei kääntynyt haudassaan, kun vähän varioin Vitruviusta kaikella kunnioituksella mutta pieni hömppätwist taas mielessäni.
   Juju on kyllä ihan spesiaali tapaus marsuineen kaikkineen - uskomattoman herkällä tavalla kaunis ja ihana poika. Onneksi se näkyy sinne ruudun toiselle puolellekin saakka. <3 Ihan yhtä suloinen on Nuppukin, mutta taas toisella tavalla. Toivottavasti tulee taas vähän flirttiä Ruffelta. :)

   Poista
 2. Harmi, ettei miulla oo juurikaan taiteellisia lahjoja, muuten ikuistaisin noin jalonmuotoiset kattipalleroiset heti kankaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole mullakaan valitettavasti taiteellisia lahjoja, mutta silti joskus on rentouttavaa vähän suttailla jotain paperille. Tai ainakin värittää kissavärityskirjan kuvia. :) Täytyykin tehdä niistä postaus, jos postiljooni ei kannakaan meille kassikaupalla taideteoksia.

   Poista
 3. Ooohh, nyt tuli nähtyä Juju ihan tosi kunnolla! <3 Hurrrmaava mies... -Mimmi
  Uskallanko sanoa, että freskotaiteen Nuppu näyttää minusta vähän vihoittelevan yläkerran suuntaan :DD Nuppu-neitokainen on kyllä ihan tajuttoman suloisen näköinen, syliin tekisi mieli kaapata <3
  Upeat piirrokset Jujusta ja Nupusta, ihan näköiset! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jujulle kohosi nyt vielä uusia länttejä: pienet punertavat pyörylät poskille, kun ihanalta Mimmiltä tuli niin kannustava kommentti! <3
   Kieltämättä Nuppu saattaa tuossa kuvassa myös tehdä maailmankaikkeudelle valitusta esim. imuroinnista. Tai sitten se vain laulaa antaumuksellisesti Ave Mariaa. :)
   Nuppu on muuten juuri niin suloinen kuin miltä näyttääkin. Sen saa kaapata aina syliin, ja se ottaa mielellään suukkoja vastaan. Kuuluu vain sellainen tyytyväinen hhhhrr hhhhr, kun sitä paijaa. <3
   Ja piirustus on kyllä niin mainio, että hymyilen aina korvasta korvaan, kun katson sitä. Toivottavasti kummityttö innostuu taiteilemaan vielä lisää tauluja Nupusta ja Jujusta.

   Poista
 4. Vitsi miten hienoja kolikoita olisikaan! Ja tuollaista taidenäyttelyä menisin ihan heti katsomaan! :) upeita kuvia olet saanut taas kisuista, kyllä noista kelpaa piirtää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sellaisia Nuppuvius- ja Jujuvius-kolikoita raaskisi käyttää, vaan huomaisi olevansa pian rikas! :-D Kiitos kuvakehuista! Oikein huokailin, kun Juju asettui kuvattavaksi. Nupussa oli vähän enemmän metsästämistä taas kerran. ;)

   Poista
 5. Olenko muuten muistanut kehua tuota teidän bannerikuvaa? Jos en, niin kehun nyt: teidän banneri on hassuin ja hauskin pitkiin aikoihin! Tuo korvien kärjet näyttää niin pehmeiltä, että melkein olisi pakko vähän hipsuttaa ja muutenkin Juju on ihan Hupsu siinä kuvassa! Jos oltiin jo kehuttu, niin ei se mitään, sopii sitä lisääkin kehua 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että banneri hauskuttaa ja hellyttää! :-D Kun kuvan vahingossa nappasin, niin tajusin, että nyt tuli kyllä kaikkien aikojen otos Jujusta! Tykkään kuvasta myös Nupun korvien takia. Aiemminhan ne olivat melkein kaljut takaa, mutta nyt kun ainakin pahiten kutittavat ruoat/punkit/mitkä lie on saatu karsittua Nupun elämästä, niin korvissakin kasvaa taas paksuhko karva. <3 Ja kehua saa vaikka moneen kertaan - me jaksetaan kehrätä! :))

   Poista
 6. Pyhä Nuppu ja Jujumarsu :) Te olette kyllä huippuhöpsöjä!
  Vaan on tämä kyllä erittäin taiteellinen postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :-) Marsusta ei tullut kyllä ihan niin taiteellinen kuva kuin ajattelin. Kuvankäsittelytaidot loppuivat kesken ja piirsin marsun jollain doodle appsilla puhelimessa. :-D (Ja mietin samalla, että kuinka paljon menee höpsöttelyn ja kuinka paljon sulan hulluuden piikkiin...) ;)

   Poista
 7. Ihana uusi banneri teillä! Ja tuollaisia euro-kolikkoja heti suunnitteluun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)) Täytyy varmaan lähettää meiliä Euroopan keskuspankkiin!

   Poista
 8. Kyllä alkaisin viihtymään Jumbossa joka viikonloppu jos saisin tuollaisilla kolikoilla tehdä vaihtokauppaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liikevaihtoa, liikevaihtoa! :-D Mä taas luulen, että mulla olisi aina säästöpossut piripintaan täynnä - ja sitten pitäisi tyhjentää kaikki kolikot päivittäin lattialle ja vain ihailla niitä. :)

   Poista
 9. Banneri on kyllä upea, mutta voiko ihanista Nupusta ja Jujusta saadakaan huonoa kuvaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kerrankin sormi painoi laukaisinta ihan täydellisellä hetkellä. Monta täydellistä Kodak-momentia on mennyt valitettavasti ohikin. Ja välillä Nupusta ja Jujusta tulee koomisia kuvia. Mutta kissoilla on se etu, että vaikka niillä olisi kuinka hassu ilme tahansa, ne ovat aina kauniita. :)

   Poista
 10. Jujuhan on oikea Kallipygos tuossa yhdessä kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä meillä asustaa aika veistoksellinen otus. :o)

   Poista
 11. Olen ehkä nukkunut liian vähän, mutta repesin ihan täysin Nuppu Lisan kohdalla. :D Nupun masu on kyllä niin ihan pehmeän näköinen! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-D Hauska kuulla, että naurukynnys ylittyi! Tänne kannattaa tulla aina vähän väsyneessä mielentilassa, sillä sellaisessa postauksetkin usein laaditaan. ;) Nupun masu on oikeasti vielä höttöisempi kuin miltä se näyttää. ♥

   Poista
 12. Ei voi taas muuta sanoa, kuin: :---DDDDDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kivasti sanottu ja sai meidät kehräämään! :-DDD

   Poista
 13. Hillitön postaus. Kyllä mää taas teille niin nauroin! Siis hyvällä :) :) :) Mahtava taidepläjäys ja kattiesittely. Melkein tekis mieli sanoa, että paras oli se piirros, mutten voi, koska te ootte niin kuvauksellisia! Pusss

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että nauratti! :) Se on ihan parasta palautetta, koska tässä maailmassa tarvitaan enemmän naurua. :) Piirros on takuuvarma hymynloihtija - ja tietty nuo hupsut karvaturrit itsessäänkin. ♥

   Poista
 14. Te ootte sitten ihania ♡♡♡ ja tosi hupsun höpsöjä. Täällä Husbendin kanssa repeiltiin tälle postaukselle. Mainio aamuna piristys, tällä voimalla jaksaen lähteä liikkeelle. Pusuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista!♥ Siitä tuli voimaspurtti tännekin päin. Mahtavaa, että Nupun ja Jujun hassutukset naurattavat myös meidän kaksion ulkopuolella. :))

   Poista
 15. Taidepostaus! Ihanat silmät on myös heillä. Ja Vitruvius on tietenkin Catrovius, jos nyt tolleen ruvetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Briteille Kissavius on varmasti Catrovius, mutta ehkä italiaanot parveilisivat katsomaan Gatoviuksia. ;) Suomeksi olisi silti ehkä pitänyt puhua Söpöviuksista.♥

   Poista
 16. Voi Nuppuni mun olet niin ihanan pörröinen että tekisi mieli ottaa sinut kainaloon ja pestä turkkiasi musiikkina kehräys <3 -Rufus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Ruffe Valentinukseni! ♥ Suukko korvan taa maistuisi tänä rakkauden aamuna. Hurrrr rurrr hurrrr... ♥

   Poista
 17. :D Nyt on kyllä taiteellisia kisuja teillä. Ja hienot muotokuvatkin heistä tehty! Meillä ei ymmärretä taiteesta ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Eipä täälläkään taidetta kovin suuresti ymmärretä mutta ihaillaan sitäkin enemmän. :)

   Poista
 18. Ihastuttavaa kissataidetta! Juju ja Nuppu sopivat kyllä erinomaisesti malliksi minkä aikakauden teoksiin tahansa :) Harmi, kun täällä ollaan niin huonoja piirtäjiä (ja kuvanmuokkaajia), näistä kissoista nimittäin kelpaisi kyllä tuottaa taidetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Olisi kyllä mukavaa nähdä Nuppusta ja Jujusta ihan millaisia luomuksia vain. :) Tai vaikka ihan vain muovailuvahasta tehtyjä näköispötkylöitä!

   Poista
 19. löysin tän blogin ihan äskettäin. todella ihania kisuja ja niin touhukkaan näköisiä kokoajan. itse olen kissaihminen henkeen ja vereen ja rakastuin täysin näihin karvapalloihin<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa meidän seuraan! :)) Kiva, että löysit tien Nupun ja Jujun luo. Pienet touhupallerot ovat nyt ihan onnessaan kehuista. Malttavatkohan edes mennä nukkumaan. :)

   Poista
 20. Aina jos on tippaakaan huono päivä, tulen lukemaan hupsun ja tosi höpösön sekä "emon" tempauksia, ja taas tuntuu siltä ettei kukaan saa minua huonolle tuulelle :-)

  Terveiset sinne Nupulle ja Jujulle sekä talon kaksijalkaisille :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, luulen, että arvaan, kuka meitä kaksijalkaisiakin sieltä anonymiteetin verhon takaa tervehtii! ;-) Ihana kuulla, että meikätrion hömpsötykset ilahduttavat yhä vain. <3 Ja kuuluillaan!! :)

   Poista
 21. Kyllä tuntuu että sun arvaus meni pieleen, sori vaan. Asun haminassa :-D ja olen vasta 12-vuotias :-/

  Parhaalla kaverilla on 4 kissaa (maatiaisia) joista 2 on pentuja :-) :-3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, hassua! :-D Tässä sen taas näkee, että heti luulen, että on tuttu tai sukulainen, jos joku kirjoittaa noin ihanan kommentin. Kiva, että olet löytänyt meidän blogiin - ja oi, olen kade, kun sulla on lähipiirissä kissanpentuja! :)

   Poista
 22. Tekis mieli tulla niitä villäpöksyisiä höpsöjä halimaan :3 <3 niin suloisia kun ovat ♡♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihmettele hali-intoa - se iski itsellekin viimeksi aamulla.

   Poista
 23. Ajattelin, että yritän piirtää jujun ja nupun :) ja jos taideteos onnistuu, yritän lähettää sen sinne tuomareille ; D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei! Raati täällä jo innosta puhkuen odottaa, joten ehdottomasti taidetta kehiin! :)

   Poista
 24. Ajattelin, että yritän piirtää jujun ja nupun :) ja jos taideteos onnistuu, yritän lähettää sen sinne tuomareille ; D

  VastaaPoista
 25. Jos se piirustus onnistuu, voin yrittää lähettää kuvan sähköpostilla tai kirjeen kuvineen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me pidetään peukkuja ja tassuja pystyssä, että saadaan taidetta! :) Piirustuksen voi lähettää meidän sähköpostiin: sandranypnyp(at)gmail.com - tai meilitse voin tarvittaessa katuosoitteenkin antaa.

   Poista
  2. Mulla on sähköposti, niin eiköhän se sen kautta lähde :) toivotaan niin ;) Jujun hahmottelu on nyt
   valmis, sitten vaan piirtämään kunnolla :D minkäs väriset silmät Juju herralla ja Nuppu neidillä on :3

   Poista
  3. Nyt löytyi blogista kuva, missä Juju herralla näyttää olevan räggärin smaragdiset silmät ☆ : )

   Poista
  4. Lähetän kuvan niin nopeasti kun se on valmis ja äiti antaa luvan : )

   Poista
  5. Juu, silmät ovat molemmilla kateilla oikein kirkkaan siniset! :) Onpa jännää nähdä piirustus - jos lupa heltiää! :)

   Poista
 26. Ei nyt sentään liikaa innostuta :D Jujun kehon hahmottelu on alotettu, ja Nupun asento on jotenkuten mielessä :) koulussa ylimääräinen aika on käytetty villapöksyjen piirtämiseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me innostuttiin jo liikaa! :-D Toivottavasti koulussa on paljon luppoaikaa!

   Poista
 27. Noh kyllähän sitä nyt innostua saa :) koulussa on paaaljon ylimääräistä aikaa, tunnin alussa saa odotella 5-15 minuuttia opettajaa, ja kun olen nopea tekemään tehtäviä niin tunnin loppuun jää kans ehkä noin 10-20 minuuttia :) joten aikaa on : D mutta koulussa mulla ei räggäreistä kuvaa ole , joten pitää piirtää ulkomuistista : )

  VastaaPoista
 28. Nyt on Juju melkein valmis, puuttuu enää kasvoista pari merkkiä. Sittem siirrytään Neiti Nuppuun :-)

  VastaaPoista
 29. Nyt on juju valmis, sitte alotetaa nupun piirtäminen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä projekti edistyy huimaa vauhtia! :) Nuppu täällä jo keimailee, kun tietää olevansa seuraava malli! Mukavaa koulupäivää! :)

   Poista
 30. Istun tällä hetkellä bussissa yläkoululaisten kanssa ja mietin että piirränkö Nupulle pinkin rusetin kaulaan :D :3

  VastaaPoista
 31. Koulu on loppu, ja oon kotona n. 25 minan pääst : ) sitte Nuppu saa villapöksyt ja rusetin :D tuntuu että saan piirroksen tänään valmiiksi ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt me odotellaankin sitten jo sähköpostia ja valmista taideteosta. :)

   Poista
 32. Nyt alkaa viimeinen urakka, elikkä Nupun väritys : )

  VastaaPoista
 33. Nonni, katit on valmiit : ) Kisujen naamoista tuli vähän oudot, kun en ollu koskaan ennen noita värejä oo käyttäny :D mutta kehoista tuli kieltämättä aika hyvät : )

  VastaaPoista
 34. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 35. Oon bussissa niin kuvasta saattaa tulla vähän tärähtynyt : / mutta yritän saaha sen maholllisimman nopeasti sähköpostiin ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurkiitos sähköpostista!:) Ihan uskomattoman hieno piirustus - olet todellinen taiteilija! Jo pelkistä asennoista tunnistaisi kissat, ja mun silmään kyllä kaikki väritykset ja yksityiskohdatkin täsmäävät täysin. Laitoinkin sulle sähköpostia - sitä luen useammin kuin näitä blogin kommentteja. ;)

   Poista
 36. Kiitos Hupsuttamon väki ! Teidän kanssa pääsee aina syvälle kultturin saloihin ja sitten ehkä vähän huumorin. Tai siis paljon:D Aivan ihana postaus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihana kuulla, että viihdyit meidän taidegalleriassa! :-D Vähän käsipohjaa me kulttuurimeressä räpistellään, mutta hömppäily on hauskaa. :-)

   Poista