tiistai 25. elokuuta 2015

Aurinkoinen allergiatesti

Nupulla oli tänään kesän jännittävin päivä. Se olisi voinut olla myös kesän kaamein, yököttävin tai puistattavin päivä, mutta koska kissaneitosemme ei ole ihan perinteinen lajinsa edustaja, sillä oli oikeasti poikkeuksellisen kivaa.

”Tosi metkaan paikkaan emo mut toi! Täällä on stetoskooppeja ja pihtejä ja
monenlaisia härveleitä. Yksi vähän epätrendikäs letku mun jalkaan kyllä
kieputettiin, mutta sekin oli varmasti vain lempeää valkotakkihuumoria.”

Palataan kuitenkin ajassa taaksepäin ja kerrataan, kuinka päädyimmekään viihdekeskukseen nimeltä kissaklinikka. Vaikka toivoimme taas vähän aikaa sitten, että Nupun tassutulehduskierre olisi helpottamaan päin, ei kestänyt valitettavasti kauan, kun punoitus palasi entistä pahempana ja sai kaverikseen satunnaisia ohimo- ja korvanjuurikukerruksia. Emolle iski samoihin aikoihin silmäkulmaan lieviä vetistysvaurioita, ja tätä oiresikermää helpottaaksemme pyysimme apua eläintenhoitajalta, jolle kirjoitin vuolaan romaanin Nupun taustoista ja mieltäni painavista huolista. Tulimme yhdessä siihen tulokseen, että vaiva saattaisi kuitenkin olla allergiaa ja varasimme Pöppersönille ajan testeihin.

 
Voihan krääh, ääh ja tuskanhikikarpalot!

Koska Nuppu ei ole mikään Kassi-Alma tai häkkilintu, se vastustaa kaikenlaisia laatikoita, laukkuja, bokseja, säkkejä ja kantoliinoja viimeiseen asti. Niinpä pyysin eilen Jujulta apua, ja yritimme yhdessä näyttää Nupulle, ettei tarvitse olla undulaatti viihtyäkseen kuljetuskopassa:


Ennen demonstraatiota Juju halusi kuitenkin ottaa veljellisen vastuun
ja tarkastaa, että katto on vahvaa tekoa eikä romahda siskon niskaan.

Kun pömpeli oli läpäissyt turvatarkastuksen, Juju marssi reippaasti sisään.
 Muuten hyvä, mutta pitäisiköhän häntä irrottaa kuljetuksen ajaksi?

Kun Jujusta oli tehty Pekka Töpöhäntä, se pääsi esityksen söpöimpään sisänökötysosioon.
Samalla hieroin iloisena käsiäni, sillä Jujusta tarttui varmasti lootaan rauhoittavaa kinuskintuoksua.

Nuppu katsoi showta lähietäisyydeltä mutta ei uskonut vakuuttelujamme boksin vaarattomuudesta. Niinpä päätin tänä aamuna lisätä kierroksia ja tehdä paikasta yhä mukavamman. Parit suihkaukset Feliwayta ja rakkaimmat lelut saisivat pikku potilaan viihtymään takuuvarmasti:
 

Vanha kunnon Lättynen on ollut Nupulla vauvasta asti, ja Herra Apinamies taas oli sen
ensimmäinen suuri rakkaus ennen Rufusta. Ajattelin, että jos eläinlääkärillä suinkin on
luppoaikaa, hän voisi antaa hieman vinkkejä myös Herra Apinamiehen kuntoutukseen.
 
Vanha ystävyys oli tallella, ja Herra Apinamies sai houkuteltua Nupun
boksiin. Kuljetusta odotellessa tämä lyömätön kaksikko ehti jo hurmata
yhden ohi tepastelevan mummukan.

Myös Kutsuplus-palvelun kuski ihastui Nuppuun ja ajoi meidät aivan
klinikan sisäänkäynnille. Nuppu tunsi olonsa kuninkaalliseksi ja
odotti omaa vuoroaan näin ylhäisessä asennossa.

Kissaklinikalla meidät otti vastaan ennestään tuntematon lääkäri, josta Nuppu tykkäsi tietysti heti. Tunne oli molemminpuolinen, sillä kiltti ja suloinen typykkämme käyttäytyi täyden kympin ja undulaattimerkin arvoisesti. Itse toivoin salaa, että voisin siirtää lääkärin osaavat otteet bluetoothilla itselleni, sillä niin näppärästi ja hellästi hän kullanmurustani hoiti. Nuppu oli ihmeen hyvin paikoillaan jopa silloin, kun siltä otettiin verikoe. Se työnsi tosin päänsä kainalooni, kunnes liruttelu alkoi tylsistyttää sitä ja jouduin jämäköittämään otettani. Siinä vaiheessa minulle alkoi tulla lämmin, ja Nupun hätäännyksestä irtoavat karvat tarttuivat kasvojeni peitoksi niin, että näytin joulupukimmalta kuin koskaan ennen. Nuppu ei kuitenkaan nauranut minulle, vaan se oli keksinyt jo uutta, kivaa tekemistä, eikä äskeinen toimenpide ollut jättänyt kovin dramaattisia muistijälkiä sen pieniin räggäriaivoihin:

 
Punoittava ohimokaan ei haitannut Nupun menoa, kun se hämmästeli kaikkea
niin tutkimusvälineistä seinällä roikkuviin johtoihin. Sillä ei ollut enää tippaakaan
tylsää, vaan jouduin lopulta tunkemaan sen väkisin takaisin boksiin.

Kuulemme Nupun allergiatestin tulokset viikon päästä, ja vaikka ne eivät täysin luotettavia olekaan, saamme niistä varmasti ainakin jotain tarpeellista osviittaa. Kävin pitkät keskustelut eläinlääkärin ja hoitajan kanssa ja päätimme, että Nupulta vähennetään nyt ruokavaliosta kana. Palkkioraksutkin menevät valitettavasti pannaan, ja ruokana on vain Ziwi Peakin peura ja lammas. Jos tilanne ei muutu, edessä on eliminaatiodieetti, josta hermoheikko emo tietty uumoilee vuosisatojen loputonta souvia, hyrskyn myrskyn sekoittuvaa masua ja yön pikkutunneille ulottuvaa ainesosien mittailua ja laskeskelua matikkapäällä, jota kuvaillessa adjektiivi ”hatara” olisi suorastaan imartelua.

  
Nupun mielestä asiaa ei kannata suotta surra ja synkistellä. Olihan tämäkin reissu täynnä
kaikenlaista kivaa, lopuksi jopa auringonpaistetta ja kukkasia. Fiksu pieni kissa!

Lempeää Nuppua ei hävettänyt reissulla edes emon epäselvästi suustaan pupeltama ulkomaankielinen ruokamerkin nimi ”Ziwi Peak”, joka oli kirjattu virallisiin papereihimme muodossa ”Guinea pig”. Tuopa tulevaisuus mukanaan mitä tahansa, Hupsuttamossa ei takuulla aleta syödä marsuja tai marsujen pöperöitä!

 
Kotona meitä odotti tällainen sporttimarsu, joka halusi kuulla kaiken kivasta kesäretkestämme.

18 kommenttia:

 1. Kyllä sinä Juju olitkin kiltti, kun autoit Nupun lähtöä ja varmistit turvallisuuden boksissa! Minäkään en saanut saanut pentuna kanaa, kun emäntä huomasi hajuhaitat kanaruokapäivinä. Nyt kyllä jo syön niitäkin hyvällä ruokahalulla eikä ihmisten tarvitse nyrpistellä nenäänsä (paitsi silloin kun käyn salaa Pepsin laktoosittoman maidon kupilla). - Max

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupsan, Max! Voiko kotkottajista tulla tuollaistakin oiretta! :-o Onneksi ei kuitenkaan enää. Juju oli hyvillään, kun sisko tuotiin turvallisesti takaisin. <3

   Poista
 2. Voi Nuppu, Rufuksen pitäisi ottaa sun kilteistä lääkärireissuista mallia, kun sitä alkaa aina kovistuttamaan kyseisessä paikassa onhan hän kova kujakatti. Toivottavasti testit antavat edes jotakin uutta tietoa ettei ollut ihan turha reissu. Kanan lopettaminenkin on tosi hyvä juttu, koska yleensä kissat sille ovat juuri allergisia. Jos ikinä mietit yhtään raakaan lähtemistä niin multa saat neuvoja olihan meidän pariskunta pitkään samaa painoluokkaakin jos possun kokeileminen kiinnostaa :) En usko että raa'an kanssa ainakaan kävisi mitään maha ongelmia vaan päin vastoin ja pökäleistäkin tulisi pienenpieniä kuivia pikku papanoita :') Paljon tsemppiä sinne jälleen, toivotaan että tassuhommmelit olisivat jo kohta unohdettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastakohdat viehättävät, joten Nupusta Ruffe on vain ihanan karski poika! :-D Vähän mua edelleen puristaa ajatus, että olisi mun vastuulla huolehtia, että kaikki fosforinautriumjodimultimegavitamiinikarotiiniflubramiinit olisivat varmasti kohdillaan. Ja ikuisena pessimistinä pelkään, että tekisin jotain väärin. Mutta no, katsotaan miten tämä kanaton jakso sujuu. Jos muu ei auta, niin alkaa uudet testit ja sitten saat multa paljon meilejä! 8-I Näin muuten unta siitä tulevasta Purnauskiksen bloggaajamiitingistä. Siellä oli muka jokin lammaskoirashow. Ei tainnut olla enneuni. :-D

   Poista
 3. Tossa ekassa kuvassa näkyy söpö varvastupsu :)
  Herra apinamiehelläkin on tupsuja siellä sun täällä, ei ehkä ihan niin söpöjä kuin Nupun varpaassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyikin kurkistaa eka kuva, kun en ollut huomannut tupsua - mutta olipa vain söötti! :-D Herra Apinamiehen tupsut ovat ilmeisesti enemmän nassutettavaksi kuin ihailtavaksi. ;)

   Poista
 4. Kana-allergikko Peppi lähettää erityishurinoita sympatiaksi! James Wellbeloved käy raksuista. Mm. Helsingin Stockmann myy.

  Voi kun juttu nyt selviäisi. Ihana että teillä on huumorintaju vielä tallessa. Silmät täynnä joka lajin kyyneliä piristyin lähtemään töihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos jälleen ihanasta viestistä, joka piristi työaamuani ihan hurjasti! <3 Välillä ovat kyllä kukkineet kaikki muut kuin huumorinkukat, mutta ei Nupun kanssa voi lopulta kuin nauraa, koska se vain on niin ihana ja hellä höppänä. En vaihtaisi sitä mihinkään, oli mystisiä tassutulehduksia tai mitä tahansa vaivaa.

   Voi, onko Pepilläkin allergiaa! Meillä Nupun tassu tulehtui ensimmäisen kerran, kun se söi James Wellbelovedin kalkkunaraksuja, ja oksujakin tuli välillä. En silloin tajunnut tuota yhteyttä, kunnes keväällä Nuppu sai välillä noita raksuja ja oireet palasivat. Ja kun Nupun tassu taas leimahti synttärikalkkunan jälkeen, olen alkanut epäillä kalkkunaa. Nyt sitä ei ole tarjoiltu, mutta Thriven kanaa Nuppu on popsinut... Nyt tuli siihenkin stoppi. Toivotaan, että auttaisi. Olisi niin helppoa, jos syyllinen olisikin kana/kalkkuna.

   Poista
 5. Äsh! Mutta kiltti Nuppu kun antoi verinäytteenkin noin vain! Toivottavasti syy löytyisi, mielellään ilman eliminaatiodieettiä, ja että tassut tulisi priimakuntoon heti! Olemme hengessä mukana ja lähetämme runsaasti rohkaisevia ajatuksia.

  Terveisin
  Friede, joka kutisee, ja jolle on tehty sekä allergiatesti, että eliminaatiodieetti, eikä kutinan syy löydy, sekä
  Figo, jonka tassut tulehtuu tuntemattomasta syystä, ja
  ihminen, jonka mielikuvitusta koetellaan kissanhoitoasioissa

  PS. Teidän kuljetuskopassa on aivan liian matalat kamanat! Kai häntä kuitenkin mahtui irrottamatta mukaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos myötäelämisestä ja tsempeistä! Te jos ketkä tiedätte tietämättömyyden tuskan.

   Olisi kyllä ihan mahtia, jos tähän pulmaan löytyisi jokin helppo ratkaisu, mutta en nyt laita toivoa moisen lottovoiton varaan vaan valmistaudun siihen, ettei tämä ehkä selviä koskaan. Onni kuitenkin on se, että Nuppu on niin älyttömän rento ja sopeutuvainen kissa.

   Hännät on onneksi molemmilla kateilla vielä tallella. :-D Vähän niitä puuhkia piti sommitella sivuttaisasentoon, mutta hyvin sekin sitten sujui.

   Poista
 6. Voi harmi! Olisi kyllä saanut pysyä se tassun punoitus poissa... Onneksi ei.kuitenkaan tuon vakavampaa, kissa on iloinen ja yhtä utelias kuin aina ennnenkin. :) onneksi saatte pian tietää toivottavasti, mikä Nuppu neitiä vaivaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, olisi voinut väistyä jo punoitukset sun muut. Mutta nyt on taas tehty se, mikä voidaan, ja viikon päästä tiedetään lisää. Nuppulainen on kyllä ollut superihana potilas! <3

   Poista
 7. Hyvä, että Nupulla oli mainiot taustajoukot kannustamassa lääkärireissua varten. Toivottavasti testeistä löytyisi syy Nupun oireilulle, mutta noilla ziwi peakin peura-ja lammasruuilla olisi varmaan aika helppo aloittaa eliminaatiokin tarvittaessa (jos siis ovat uusia proteiinin lähteitä). Parempihan se tietty olis, jos ei siihen tarvitse ryhtyä.

  Onneksi Nuppu on kuitenkin noin reipas pikkupotilas! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ziwi Peak on ollut meillä käytössä jo tosi pitkään, joten pahoin pelkään, että eliminaatiodieettiin pitäisi keksiä jotain muuta. Ellei sitten kävisi niin onnellisesti, että näillä ruoilla tilanne rauhoittuisi. Sittenhän se olisi ikään kuin eliminaatiodieetti.

   Poista
 8. Toivottavasti ei tarvi mennä eliminointidieettiin asti! Se on niin rasittavaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Mä olen aika lailla maani jo myynyt, mutta no, aika näyttää...

   Poista
 9. Ikäviä varmasti nuo allergiaoireet. Kunpa testituloksista saisi jotain vihjettä, mistä on kyse ja tassut tulisivat kuntoon. Pikaista paranemista kauniille ja reippaalle Nupulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä mälsä juttu. Varsinkin tuo tötsän pitäminen on rasittavaa - ja lähinnä se, että vietän kaikki illat Nuppua katsellen, jotta se voi elellä ilman tötteröä. Ei siinä itse voi keskittyä oikein mihinkään muuhun. Mutta toisaalta: voiko Nuppua parempaa seuraa edes olla?! :-D Toivotaan, että kanan poistaminen ruokavaliosta olisi nyt se ihme, mitä tässä kaivataan.

   Poista